Dan borbe protiv AIDS-a
0

Tuzla: Manifestacija 'HIV realnost' na ulicama grada

Sarajevo-x.com
Asocijacija Margina iz Tuzle će i ove godine tradicionalno obilježiti 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Obilježavanje 1. decembra će biti u sklopu obilježavanja Sedmice volonterizma, a jedan od ovogodišnjih partnera Margine je i Univerzitetsko klinički centar Tuzla – Infektivna klinika/Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i Hepatitis C.

Ove godine, svjetski slogan 1. Decembra je „HIV: Reality“ („HIV: Realnost“), koji se zapravo veže za prošlogodišnji slogan: „Respect and protect“ („Poštuj i zaštiti“). Podaci do kojih je došla Margina, govore da je nivo znanja opće populacije o HIV-u u Bosni i Hercegovini na veoma niskom nivou, bez obzira na poslednje podatke da je ove godine procenat novih HIV infekcija u svijetu pao za 17%, što je najveći pad infekcije u zadnjih 8 godina.

Ljudi koji poštuju i štite sebe i druge, moraju razumijeti činjenice i realnost o HIV-u u Bosni i Hercegovini. Asocijacija Margina je svjesna značaja i uloge medija u prevenciji infekcija HIV-AIDS-a, jer upravo mediji imaju tu moć da prenesu snažnu poruku o realnosti, stigmi i diskriminaciji osoba koji žive sa HIV-om ili oboljelima od AIDS-a.

Asocijacija Margina posebno za medije organizira Okrugli sto: „Mediji – izvještavanje o HIV/AIDS-u“, koji će se održati danas sa početkom u 10:30 h u prostorijama Doma mladih. Moderator okruglog stola je Maja Okanović, dipl. socijalni pedagog, a predavanje će voditi primarijus dr. Sana Šabović, šef odjela za respiratorne bolesti i AIDS.