BiH
0

Tuzla: Krečani se okupili 35. put, žele DTV Partizan pretvoriti u muzej Kreke

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stanovnici tuzlanskog naselja Kreka, sadašnji i bivši, danas su se po 35. put okupili na tradicionalnim susretima Krečana, koji se održavaju od 1979. godine. Inicijatori prvih susreta Krečana bili su Josip Bošnjak, Niko Bujaković, Štefko Bilandžija, Kerim Pazarac i Duško Đuranović.

Tridesetpete susrete među živima dočekali su Josip Bošnjak koji živi u Osijeku i Štefko Bilandžija koji je u Tuzli. Riječ je o druženju ljudi koji su se istakli u sportu, kulturi, privredi, raznim poljima stvaralaštva, a stariji hroničari navode kako je svojevremeno u Kreki živjelo 27 nacija, te da su zbog te činjenice naselje prozvali Evropa u malom.

Predsjednik ovogodišnjeg Organizacionog odbora je Dragan Plauc, a druženje se odvija u sklopu Udruženja građana Kreka. Član udruženja Derviš Čičko najavljuje kako će se do kraja decembra održati Skupština udruženja kada će se birati i novo rukovodstvo.

Cilj udruženja, ali i želja većine Krečana je da se obnovi oronula zgrada nekadašnjeg DTV Partizan. Ukoliko se na tom polju istraje od sadašnje zgrade, kako navode, mogao bi se napraviti muzej koji bi čuvao uspomene na vremena kada je Kreka bila Evropa u malom, a jedan dio zgrade bi se koristio i za sportske aktivnosti zajedno sa objektom STENS-a u neposrednoj blizini.

Krečani imaju i proljetno druženje na jezeru Bistarac, a danas je štampana i publikacija “Naša Kreka”, koju je uredio doajen tuzlanskog novinarstva Miroslav Petrović, a u kojoj Derviš Čičko iznosi podatak kako u Kreki nikada poslije II svjetskog rata nije zabilježen nikakav vid ekstremizma.

Na današnjim Susretima Krečana okuplja se četvrta generacija potomaka tog tuzlanskog naselja. Mnogi od njih žive daleko od rodne grude, ali svi oni žive s Krekom u srcu.

U publikaciji “Naša Kreka” novinarka Azra Kunosić je napisala: “Imena, porijeklo i vjera, Krečanima nikada nije bila prepreka, nego bogatstvo. Bilo je bogatih, prosječnih, siromašnih, ali svi su uvijek bili jednako poštovani. Zajedno su stasavali, družili se i kumovali jedni drugima. I danas, kada čujete u gradu da neko nekoga oslovljava sa kumašine, znajte da su to Krečani. Specifičan pozdrav, jaka veza kumova, što krsnih, vjenčanih ili jednostavno veza bliskosti”.