Humanitarna akcija
2

Tuzla: Klinici za dječje bolesti uručen EEG aparat

FENA
Tuzla
Tuzla
Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas je uručen EEG aparat.

Zahvaljujući humanitarnoj akciji, koju su organizirali Trgovački lanac "Bingo" i "Pampers", prikupljena su sredstva za kupovinu spomenutog aparata.

Inače, elektroencefalografija (EEG) je dijagnostička metoda koja na komforan način daje uvid u bioelektričnu aktivnost mozga. U dijagnostičke svrhe može se višekratno ponavljati i na taj način pratiti promjene funkcionalnog stanja živčanog sustva mozga. EEG je potpuno sigurna i bezbolna pretraga koja daje dosta podataka o stanju moždane aktivnosti, kod sumnje na epilepsiju, te kod praćenja i terapije epilepsije, kod upala mozga, ozljeda i tumora mozga, perinatalnih oštečenja, kao i kod praćenja komatoznih stanja, te potvrde moždane smrti.

Humanitarna akcija je provedena u svim "Bingo" objektima širom BiH od 27. svibnja do 27. srpnja ove godine. Kupovinom bilo kojeg "jumbo" pakiranja pelena "Pampers" u Bingu, kupci su donirali 1 konvertibilnu za kupovinu EEG aparata, i tokom dva mjeseca prikupljeno je dovoljno sredstava za kupovinu ovog uređaja, navode iz UKC-a Tuzla.