Obilježen 9. maj
51

Tuzla je primjer cijelom svijetu kako se njeguje antifašizam: Borba protiv loše ideologije i danas traje

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Polaganjem vijenaca i odavanjem pošte danas je u spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Poručeno je da Tuzla predstavlja primjer kako se njeguje antifašizam u BiH, ali i Evropi te cijelom svijetu.

Podsjećanju na značajan datum prisustvovali su mnogobrojni antifašisti, borci, predstavnici Gradske uprave Tuzle, Vlada i Skupštine Tuzlanskog kantona, članovi boračkih organizacija, ali i porodice poginulih boraca i civilnih žrtava rata.

"Mi smo svoju borbu protiv fašizma kao pravi antifašisti dokazali u više navrata – u periodu od 1941. do 1945. gdine, kao i od 1992. do 1995. godine. Tu borbu moramo voditi svakodnevno jer kada se prestanemo boriti protiv fašizma, onda će on početi da raste. Građanke i građani Tuzle su dokazali da su dostojni i hvale vrijedni nosioci vrijednosti antifašizma. Dokazali su i to da ćemo u budućnosti sigurno biti grad koji se najviše zalaže za antifašizam te najžešće bori protiv fašizma i bio kojih drugih vidova diskriminacije", kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)

Pravi antifašisti svakodnevno promovišu sve one benefite i dobre vrijednosti antifašizma, upoznajući sve današnje i buduće generacije šta je zapravo fašizam te kakve probleme donosi cijelom svijesti.

"Fašizam mijenja oblike, a na svima nama je da vrijedno učimo, jačamo institucije i integrišemo bh. društvo. Samo kroz institucije se može boriti protiv fašizma i moramo se osloboditi podaničkog mentalita i utjecaja sa strane na način da smatramo da je prava vrijednost sve ono što dolazi iz demokratske Evrope", smatra predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)
Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)

Vujović navodi da se svi moramo okrenuti i porodičnim vrijednostima, s obzirom na ta to da smo porodicu kao temelj, ali i obrazovanje u velikoj mjeri zanemarili.

"Ako hoćete da uništite jedno društvo onda mu uništite porodicu i obrazovanje. Mislim da smo u posljednje vrijeme i previše demokratizirali neke stvari u obrazovanju. Izgubila se uloga učitelja i nastavnika koji je stub obrazovanja, kao što je to i porodica. Te tradicionalne vrijednosti moramo vratiti. Na svima nama je da budućnost, posebno mlade generacije usmjerimo u pravom smjeru", navodi Vujović.

Devetog dana maja također se obilježavaju i dani Evrope te zlatnih ljiljana. Tim povodom danas je još jednom ukazano na značaj i položaj naših boraca koji su spasili domovinu od agresora.

Nermin Marevac (Foto: A. K./Klix.ba)
Nermin Marevac (Foto: A. K./Klix.ba)

"Svi bivši pripadnici Armije RBiH dali su neizmjeran doprinos u odbrani BiH, ali i odbrani kontinuiteta državnosti, a ne stvaranja nove države. Ovo društvo na sve moguće načine treba gledati da se, ne oduži, već više osvrne na položaj boračke populacije u kojem se ona danas nalazi", poručio je Nermin Marevac, sekretar Udruženja ratnih vojnih invalida i Koordinacije boračkih organizacija grada Tuzle.