BiH
0

Tuzla: Izgradnja vodopada i novog jezera

Sarajevo-x.com
Foto: Blicko
Foto: Blicko
U svrhu unapređenja turističke ponude grada Tuzla i poboljšanja kvalitete življenja u Tuzlanskom kantonu planirana je izgradnja još jednog slanog jezera i slanih vodopada sa bazenima i sve to do početka naredne ljetne sezone.

Novo jezero nalazit će se do Panonskog jezera, a površinom bi trebalo biti nešto manje od postojećeg. Vodopadi će se nalaziti iznad ova dva jezera i biti će na dvije etape koje će se slijevati u bazene predviđene za kupanje.

S obzirom da slana voda posjeduje izuzetna ljekovita svojstva, vodopadi će biti svojevrstan inhalator za širi prostor Slane Banje. Mnogo je planova koje treba ostvariti, a za ovaj projekat već je urađen prijedlog urbanističkog rješenja za koji je zadužen Zavod za urbanizam u Tuzli.

  • Uz Panonsko jezero, kada je zamišljeno, predviđeno da se napravi i ta druga faza - izgradnja drugog, malo manjeg jezera po površini, čime bi se taj kompleks i zaokružio. Naravno, uz izgradnju jezera predviđena je i izgradnja dodatnih objekata i sadržaja koji su potrebni za tu namjenu. U okviru tog kompleksa, ispod puta za Gradinu, napravili bi se slani vodopadi, na toj padini koja se spušta prema postojećem jezeru. Tu bi se izgradilo i tehnološko postrojenje za prečišćavanje vode, te sanitarni čvorovi. Kroz izgradnju ovoga kompleksa mi ćemo pokušati da nadoknadimo propuste u izgradnji prvog jezera. Sad imamo određeno iskustvo - kaže Selma Pašić, direktorica Zavoda za urbanizam Tuzla.

Tako 'grad na zrnu soli' osim što konačno poprima oblik i odlike onoga što se naziva gradom.