{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Inspekcija najavljuje pojačanu kontrolu cijena

F
21.11.2007. u 13:12
0
0
Tuzla: Inspekcija najavljuje pojačanu kontrolu cijena
0
Tuzla: Inspekcija najavljuje pojačanu kontrolu cijena
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona utvrdila je da se na području toga kantona pojedina pravna i fizička lica ne ponašaju u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, Odlukom Knatonalne vlade o mjerama neposredne kontrole cijena, Uputom Vlade Federacije BiH o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga te da su povećane cijene i nekim proizvodima koji su proglašeni od interesa za Federaciju i Kanton.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Iz Kantonalne uprave navode da su sve vrste brašna od merkantilne pšenice, namjenjene za ljudsku ishranu bez obzira na pakovanje, zatim sve vrste kruha, osim peciva i posebnih pekarskih proizvoda, sve vrste mlijeka, ugljen za široku potrošnju i industriju i utekućeni naftni plin, nafta i naftni derivati, sol za ljudsku prehranu, šećer, mlijeko u prahu te jestivo ulje i margarin proizvodi koji su proglašeni od interesa za Federaciju i Tuzlanski kanton.

U skladu s navedenim propisima društva i fizičke osobe dužni su Federanom ministarstvu i Ministarstvu trgovine Tuzlanskoga kantona u roku najmanje od 3 dana prije primjene novih cijena, odnosno marži dostaviti podatke na propisanim obrazcima OPC-a i OPM-a.

Ako u određenom roku trgovci ne dostave obavjest o promjeni cijena i marži i ako obavjest ne sadrži propisane podatke, propisana je prekršajna odgovornost pravnog i fizičkog lica.

"S navedenim obavezama želimo da upoznamo sve subjekte nadzora na području Tuzlanskog kantona na koje se odnose odredbe spomenutih propisa radi preventivnog djelovanja i zaštite potrošača. Svi oni koji se ne budu pridržavali propisa, bit će sankcionirani u skladu sa zakonskim odredbama", saopćio je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković.

Kantonalna trzišno-turistička inspekcija vrši kontrolu pridržavanja spomenutih propisa i poduzima propisane mjere protiv onih koji ih ne poštuju, a svoj rad pojačat će sljedećih dana, naročito u kontrolama velikih tržnih centara, trgovačkih radnji, mlinova i pekara te sitnih tgovaca i nakupaca na području Tuzlanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: