{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Inspekcija najavljuje pojačanu kontrolu cijena

F
21.11.2007. u 13:12
0
0
Tuzla: Inspekcija najavljuje pojačanu kontrolu cijena
0
Tuzla: Inspekcija najavljuje pojačanu kontrolu cijena
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona utvrdila je da se na području toga kantona pojedina pravna i fizička lica ne ponašaju u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, Odlukom Knatonalne vlade o mjerama neposredne kontrole cijena, Uputom Vlade Federacije BiH o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga te da su povećane cijene i nekim proizvodima koji su proglašeni od interesa za Federaciju i Kanton.
Iz Kantonalne uprave navode da su sve vrste brašna od merkantilne pšenice, namjenjene za ljudsku ishranu bez obzira na pakovanje, zatim sve vrste kruha, osim peciva i posebnih pekarskih proizvoda, sve vrste mlijeka, ugljen za široku potrošnju i industriju i utekućeni naftni plin, nafta i naftni derivati, sol za ljudsku prehranu, šećer, mlijeko u prahu te jestivo ulje i margarin proizvodi koji su proglašeni od interesa za Federaciju i Tuzlanski kanton.

U skladu s navedenim propisima društva i fizičke osobe dužni su Federanom ministarstvu i Ministarstvu trgovine Tuzlanskoga kantona u roku najmanje od 3 dana prije primjene novih cijena, odnosno marži dostaviti podatke na propisanim obrazcima OPC-a i OPM-a.

Ako u određenom roku trgovci ne dostave obavjest o promjeni cijena i marži i ako obavjest ne sadrži propisane podatke, propisana je prekršajna odgovornost pravnog i fizičkog lica.

"S navedenim obavezama želimo da upoznamo sve subjekte nadzora na području Tuzlanskog kantona na koje se odnose odredbe spomenutih propisa radi preventivnog djelovanja i zaštite potrošača. Svi oni koji se ne budu pridržavali propisa, bit će sankcionirani u skladu sa zakonskim odredbama", saopćio je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković.

Kantonalna trzišno-turistička inspekcija vrši kontrolu pridržavanja spomenutih propisa i poduzima propisane mjere protiv onih koji ih ne poštuju, a svoj rad pojačat će sljedećih dana, naročito u kontrolama velikih tržnih centara, trgovačkih radnji, mlinova i pekara te sitnih tgovaca i nakupaca na području Tuzlanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: