Radovi u toku
9

Tuzla dobija novi kružni tok i uređene saobraćajnice vrijedne pola miliona KM

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
U Tuzli su u toku radovi na izgradnji još jednog kružnog toka uz rekonstrukciju pripadajućih saobraćajnica, a vrijednost cjelokupnog projekta je 518.000 konvertibilnih maraka.

Na širem području Tuzle u proteklim godinama su izgrađena četiri kružna toka, a peti će u znatnoj mjeri utjecati na sigurnije odvijanje saobraćaja na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica u centru grada.

"Izgradnja kružnog toka je predviđena prije svega zbog umirivanja saobraćaja na vrlo frekventnoj raskrsnici, a u cilju povećanja sigurnosti kolskog, posebno pješačkog saobraćaja, jer je poznato da se na ovom dijelu saobraćajnice razvijaju velike brzine. Također, cilj je i kvalitetno povezivanje memorijalnog kompleksa Slana Banja s ostatkom grada", rekao je za Klix.ba Nedžad Delić, stručni savjetnik za izgradnju komunalne infrastrukture u gradskoj Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

Ovaj infrastrukturni projekt podrazumijeva sanaciju postojeće raskrsnice Tenis s pripadajućih pet ulica.

Delić kaže da je najvećim dijelom predviđena sanacija dijela ulice Mirza Delibašić, manji dio ulice Klosterska i dio sjeverne gradske saobraćajnice koja je u obuhvatu samog kružnog toka.

"Pri samom kraju je realizacija prve faze sanacije ulice Mirza Delibašić u kojoj je izmijenjena kanalizaciona i vodovodna mreža, a postavljen je i prvi sloj asfalta", istakao je Delić.

Radnici na terenu trenutno rade na rekonstrukciji dijela sjeverne gradske saobraćajnice, a finalizacija cjelokupnog projekta se očekuje krajem jula ove godine.