BiH
0

Tuzla: Djevojčici iz Srebrenika transplantirana jetra

FENA
Iznimno složenim operativnih zahvatom, transplantacijom jetre sa živog darovatelja uspješno obavljenim, u nedjelju su liječnici Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla spasili jedan mladi život.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare na UKC-u, riječ je o 13-ogodišnjoj djevojčici iz Srebrenika koja je u Centar dovezena u petak navečer u kritičnom stanju. Ubzo je pala u komu i bilo je pitanje hoće li preživjeti sljedećih 48 sati. Jedini način da se djevojčici spasi život bila je transplantacija jetre, i to sa živog darovatelja jer vremena za traženje podudarne jetre za kadaveričnu transplantaciju nije bilo.

Pola svoje jetre kćerki je odlučila darovati njezina 42-godišnja majka. Nakon što su u subotu obavili složene pripreme, operacija je počela u nedjelju oko 10 sati i trajala je do 21 sat. Oba pacijenta, i majka i djevojčica, uspješno se oporavljaju.

Za sada se još ne zna pouzdano što je uzrok stanju u kojem se našla djevojčica. Jedino se zna da je bez znanja liječnika uzimala preparate za uklanjanje akni.

Ova, druga transplantacija jetre sa živog darovatelja nastavak je uspješne provedbe transplant programa UKC-a Tuzla.