BiH
9

Tuzla: Diskriminacija invalidnih osoba konkursnim procedurama

Piše: D. Brkić
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK u dva navrata je raspisivalo konkurs za zapošljavanje u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali su u oba navrata, prema tvrdnjama civilnih invalida, napravili propust i faktički nisu ispoštovali federalni Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Civilni invalidi koji su konkurisali za posao u osnovnim i srednjim školama kazuju kako federalni zakon propisuje da na 16 zaposlenih dolazi jedna invalidna osoba, a da resorno ministarstvo u Vladi TK u Pravilniku o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK nije ispoštovalo važeći federalni zakon i propisanu kvotu.

“Zaštitili su boračku kategoriju i ratne vojne invalide, dok su civilni invalidi gurnuti u stranu. Sačekat ću da vidim hoće li se nepravda ispraviti. Ukoliko ostane ovako stanje spreman sam da stupim u štrajk glađu ispred Vlade TK", kazao nam je M.M. uz molbu da ovoga puta navedemo samo njegove inicijale.

Indikativna je činjenica da je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u Vladi TK partner nevladinoj organizaciji CRP iz Tuzle, koja implementira projekat "Najbolji model zapošljavanja osoba sa invaliditetom". Generalni cilj projekta je zapošljavanje osoba sa invaliditetom i jačanje njihovog učešća na otvorenom tržištu rada. I dok jedno ministarstvo potiče zapošljavanje invalidnih osoba, drugo, kako navode civilni invalidi, vrši diskriminaciju i ne primjenjuje važeće zakonske odredbe.

"Federalni zakon usvojen je prije tri godine i tada je utvrđen kvotni sistem, odnosno da na svakih 16 zaposlenih dolazi zaposlenje jedne invalidne osobe. Poslodavci su obavezni da poštuju zakonske odredbe, ali je u praksi situacija obrnuta. Poslodavci su spremni da plaćaju kazne zbog kršenja zakona, iako sa zapošljavanjem invalidne osobe mogu dobiti određena novčana sredstva, odnosno zapošljavanje invalida može im se isplatiti", kaže Darko Tišma iz tuzlanskog CRP-a.

Invalidne osobe od resornog ministarstva traže da im pruži šansu da se sami staraju o sebi i da budu aktivni članovi društva. Također, traže da se spriječi diskriminacija te da resorno ministarstvo svojim primjerom pokaže poslodavcima da su invalidne osobe vrijedni radnici i da ih ne treba diskriminisati.

Podsjetimo kako su zbog raspisanog konkursa ispred resornog ministarstva u Vladi TK protestovali i dugogodišnji prosvjetni radnici nezadovoljni načinom “novog” bodovanja, koji prema njima ostavlja prostor za manipulacije. Za sada iz resornog ministarstva mudro šute i provode u djelo ono što su naumili.