BiH
0

Tuzla: Danas mirni protest Žena Srebrenice

FENA
U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata, "Žene Srebrenice", uz podršku članova udruženja žena "Zem-zem" iz Slovenije i grupe građana iz Italije, organizirat će i danas u Tuzli mirne proteste uz poruku "Tražimo pravdu za Srebrenicu".

Žene Srebrenice podsjećaju da je kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije Ujedinjenih naroda, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu nestalo i izmasakrirano više od 10.000 ljudi, saopćeno je iz ovog udruženja.

  • Organizacija ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju sa historije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi nestali iz "zaštićene zone Srebrenica" nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti - poručuju iz ovog udruženja.

Žene Srebrenice također upozoravaju da se navršava 12 godina od tragedije koja se desila u Srebrenici, a zločinci se još uvijek slobodno kreću na prostorima Srbije i RS, masovne i sekundarne grobnice još nisu ekshumirane, posmrtni ostaci još nepokupljeni po vrletima istočne Bosne a većina posmrnih ostataka neidentificirana.