BiH
0

Tuzla – dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

FENA
U znak sjećanja na 11. juli 1995., kada se dogodio najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavnice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su u Tuzli organizirale mirne proteste.

"Nismo zadovoljne procesom ekshumacija ove godine. Mislim da nije ekshumirano onoliko koliko je bilo planirano, a vjerovatno je nedostatak novca za ove namjene tome doprinio. Ovaj problem se mora riješiti, jer bez ekshumacija nema potpune istine o našim najmilijim", kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Nije zaobiđeno ni pitanje hapšenja najtraženijih haških bjegunaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. U ovom udruženju još jednom ponavljaju da ne vjeruju srbijanskim zvaničnicima koji već godinama ubjeđuju međunarodnu zajednicu u ozbiljne namjere hapšenja Mladića te da su povjerenje izgubile i u glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte.

"Jedanaestog jula 1995. godine 42.000 Bošnjaka Srebrenice predato je u ruke Mladiću i njegovoj vojsci. Kao ishod ove krvave epizode nestalo je ili ubijeno više od 8.000 mladića i muškaraca", istakle su još jednom srebreničke majke i zatražile potpunu istinu i pravdu za sve.