Radovi pri kraju
453

Tuzla će uskoro dobiti Katolički kulturni centar, objekt vrijedan tri miliona KM

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Radovi na izgradnji Katoličkog kulturnog centra "Sveti Franjo" u Tuzli koja je počela 2011. godine polako se privode kraju. Univerzalna dvorana i prateći objekt jedinstvenog su izgleda, a zvanično otvorenje bi trebalo biti polovinom iduće godine.

Katolički kulturni centar u Tuzli nastaje na mjestu gdje je ranije postojala katolička crkva, koja je zbog slijeganja terena pretrpjela velika oštećenja, pa je 1987. godine morala biti srušena.

U prateći objekt i univerzalnu dvoranu dosad je uloženo više od 2.500.000 konvertibilnih maraka, a kada se podvuče crta, radovi će koštati okvirno 3.200.000 KM.

Gvardijan Franjevačkog samostana "Sv. apostola Petra i Pavla" u Tuzli fra Mario Divković za Klix.ba je otkrio da je za završetak izgradnje osigurano više od 75 posto finansijskih sredstava te da bi sve trebalo biti završeno polovinom 2019. godine, kada je planirano i zvanično otvorenje jedinstvenog kompleksa u gradu uglja i soli.

"S velikom radošću ističem da se svi radovi na pratećem objektu ovih dana privode kraju. Završavamo prizemlje u kojem bi trebao biti smješten milk bar, dok su prvi i drug sprat u potpunosti završeni", rekao je Divković za Klix.ba.

Objekti će biti povezani alejom franjevaca koji su dali doprinos kulturnom identitetu BiH, a ovih dana se aktivno radi na njenom uređenju.

Fasada i vrata u znaku rudara

Tuzlanski gvardijan nam otkriva da bi krajem decembra ove godine trebalo početi uređenje univerzalne dvorane, na kojoj je za fasadu, odnosno oblaganje vanjskih zidova, korišten prirodni njemački kamen "schiefer" koji dosad na području BiH nije upotrebljivan na objektima.

"Prilikom uređenja objekata vodimo se samo onim što struka kaže. Želja nam je da materijali budu trajniji, odnosno materijali koji pričaju određenu priču. Univerzalna dvorana je silueta stare katoličke crkve, obložena je prirodnim crnim kamenom, a vrata će biti u bijelom staklu. Na ovakav način se želimo odužiti crnim i bijelim rudarima koji su kopali ugalj i kamenu sol. Mnoge porodice su othranile i školovale svoju djecu upravo od tih rudnika", kaže nam Divković.

Zidovi će na kraju biti završeni i lijepo uređeni, ali gvardijan navodi da duša ovog centra trebaju biti Tuzlaci i građani Tuzlanskog kantona koji će dolaziti u ovaj kompleks.

"Moram reći i da je univerzalna dvorana u određenoj mjeri već funkcionalna, a mi smo prošle godine u njoj organizirali koncert kojem je prisustvovalo okvirno 240 posjetitelja. Potom je uslijedila večer zahvale na koju smo pozvali naše donatore koji su pomogli izgradnju centra", naveo je Divković.

Dva sprata za Generalni konzulat Republike Hrvatske

Nakon finalizacije radova stvorit će se uslovi i za formiranje odsjeka za orgulje u Tuzli, a otvorena je i mogućnost da u pratećem objektu centra bude smješten Generalni konzulat Republike Hrvatske koji trenutno djeluje na drugoj lokaciji.

"Prije godinu dana počeli su otvoreni razgovori s Republikom Hrvatskom, a na sastancima smo isticali mogućnost da na dva sprata bude smješen generalni konzulat. Tu priču je potvrdio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je istakao da bi se to moglo ostvarili vrlo rado, ako centar bude zadovoljavao sve potrebne uslove. U ovoj priči veliku podršku nam daje generalni konzul Ivan Bandić i veleposlanik Ivan Del Vechio", istakao je Divković za Klix.ba.

Na kraju vrijedi kazati da je gradnja kompleksa veoma zahtjevna jer nastaje na prostornoj cjelini u kojoj je svojevremeno zabilježeno slijeganje terena.

Temelji su napravljeni s podzemnim etažama, čime je stvorena mogućnost da se objekt u budućnosti može nivelirati ako dođe do značajnijih slijeganja.