FUP
0

Tužiteljstvu BiH predati S.Đ. i A.A.

FENA
Tužiteljstvu BiH je, nakon kriminalističke obrade, predat S. Đ. (1972) iz Viteza zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „terorizma“ na način da je sačinio i podmetnuo eksplozivnu napravu koja je eksplodirala u trgovačkom centru "FIS“ Vitez, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Prilikom pretresa, kod ove osobe su pronađeni dijelovi naprave koji se mogu dovesti u vezu s napravom koja je eksplodirala u tržnom centru.

U sklopu istrage uhapšen je i predat Tužiteljstvu BiH A. A. (1976) iz Zenice zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo "pripremanja kaznenog djela terorizma“ zbog sredstava koja su prilikom pretresa stana pronađena, a koja se mogu koristiti za vršenje terorizma.

Treća privedena osoba je S. A. iz Zenice kod koje je prilikom pretresa pronađeno oko 500 grama kanabisa, te je predat Kantonalnom tužiteljstvu Zenica zbog sumnje da je zloupotrijebio opojne droge.

U toku su daljnje aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju ovog slučaja.

Spomenute tri osobe uhapšene su sinoć u akciji Federalne uprave policije, u okviru koje je na prostoru Zenice i Viteza izvršeno ukupno šest pretresa, te privedeno sedam osoba od kojih su tri uhapšene.

Istragu o podmetanju minsko-eksplozivne naprave u trgovačkom centru "FIS“ Vitez vodi Federalna uprava policije u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i MUP-om Srednjobosanskog kantona.