BiH
0

Tužiteljstvu BiH podnesena izmjenjena krivična prijava protiv oficira JNA i vojske RS-a

FENA
Tuzla
Tuzla
Predstavnici tuzlanske Fondacije "Istina, pravda, pomirenje“ uputili su Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine izmjenjenu krivičnu prijavu protiv oficira JNA i Vojske Republike Srpske za zločine počinjene na području općine Tuzla tokom rata. Uključeni su svi zločini počinjeni u Tuzli od 15. maja 1992. do kraja rata.

Izmjenjena je i dopunjena krivična prijava protiv generala Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i Milutina Kukanjca. Za zločine se terete i general Prašević, Milan Nedeljković i general Simić te potpukovnik Mile Dubajić, Momir Zec, komandant Majevičke brigade Vojske Republike Srpske i Veljko Brajić, načelnika štaba bivše JNA.

Predstavnici Fondacije „Istina, pravda pomirenje“ navode da su prvi put predočili kompletnu obdukcijsku dokumentaciju izvršenu u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (UKC), 22. maja 1992. na 32 leša iz tadašnje kolone bivše JNA, koja je napuštajući Tuzlu na raskrsnici Brčanska Malta izazvala incident, koji je označio početak rata u Tuzli.

"Analizom obdukcijske dokumenatcije tačno se vidi kako je koji pripadnik kolone JNA-a nastradao. Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predočeno je i niz drugih dokaza, među kojima su izjave svjedoka, ranjenih, telefonski razgovori, video snimci“, kazao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“.

Tuzla je u periodu od 1992. do 1995. tučena sa više od 1.500 projektila raznih kalibara i vrsta. Oko 90 posto ispaljivano je sa obližnje Majevice, a ostalih 10 posto sa planine Ozren.

Ovom krivičnom prijavom obuhvaćeno je devet oficira bivše JNA, kasnije Vojske Republike Srpske, među kojima su dva visokopozicionirana generala u tadašnjem Generalštabu JNA.

Prilikom realizacije planiranog vojnog osvajanja Tuzle pripadnici Vojske Republike Srpske, JNA i srpskih paravojnih jedinica ubili su 223 osobe, a ranili više od 500 Tuzlaka.