BiH
0

Tužiteljstvo BiH zatražilo pritvor za turskog državljanina osumnjičenog za krijumčarenje ljudi

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je nakon lišenja slobode uputilo prijedlog za određivanje pritvora za Firata Š. rođenog 1964., državljanina Republike Turske.

Ova osoba sumnjiči se za krivična djela krijumčarenja ljudi iz člana 189. stav 5. KZBiH.

Postupajući u krivičnom predmetu „Kurtović i drugi“ tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Firata Š. rođenog 1964 .godine u mjestu Varto-Yedikavat, Republika Turska.

Osumnjičenog su slobode lišili pripadnici Granične policije BiH nakon čega je predan Tužiteljstvu BiH.

Osumnjičeni Firat Š. lišen je slobode u okviru krivičnog predmeta „Kurtović i drugi“, a osumnjičen je da je počinio krivična djela krijumčarenja ljudi.

Provodeći koordinirane aktivnosti s agencijama za provođenje zakona u regionu jugoistočne Evrope u okviru akcije "Danjub“ tužitelj u ovom predmetu došao je do informacija i dokaza da je osumnjičeni Firat Š. kao član organizirane skupine koja se bavi ilegalnim krijumčarenjem ljudi, mahom turskih državljana u zemlje zapadne Evrope, u proteklom periodu sudjelovao u krijumčarenju više od 100 osoba kojima je za tu uslugu naplaćivan iznos od 3.000 do 4.000 eura.

Prikupljeni dokazi ukazuju na to da je osumnjičeni imao lidersku poziciju u okviru organizirane kriminalne skupine i da je sa njemu poznatim osobama iz više zemalja jugoistočne Evrope vršio krijumčarenja stranih državljana preko Turske, Makedonije, Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije prema zemljama zapadne Evrope.

Tužiteljstvo je za osumnjičenog zatražilo odrađivanje mjere pritvora jer smatra da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo i utjecati na svjedoke i saučesnike.

Također, prijedlog za određivanje pritvora je upućen jer je osumnjičeni državljanin Republike Turske pa bi bijegom mogao postati nedostupan organima gonjenja Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.