Šverc oružja
2

Tužiteljstvo BiH će tražiti veće kazne u presudama za predmet "Kalibar"

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužiteljstvo BiH se zadovoljno osuđujućim djelom presude u predmetu kodnog naziva "Kalibar". Podsjetimo, u predmetu je izrečeno oko 10 godina zatvora za trojicu optuženih za neovlašten promet oružja, streljiva i vojne opreme u Austriju.

Kako je saopćeno, u žalbi će biti zatražene strožije kazne za počinitelje. Inače, operacija i aktivnosti u predmetu rađene su zajednički sa partnerskim institucijama Austrije.

"Tužiteljstvo BiH zadovoljno je osuđujućim djelom prvostupanjske presude, kojom su dvojica optuženih osuđeni, Esad Kahvedžić (1965.) na 5 godina i 10 mjeseci i Stevan Žarkić (1964.) na 3 godine zatvora. Ranije je sporazumnim priznanjem, optuženi Petar Mirkić (1973.) osuđen na kaznu zatvora od 1 godine i 1 mjeseca", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH nije zadovoljno oslobađajućom presudom za optuženog Kahvedžić Almira (1995.), kao i visinom izrečenih kazni, te će uputiti žalbu na oslobađajući dio, kao i žalbu u kojoj će se tražiti strožije kazne.

Predmet kodnog naziva "Kalibar", rezultat je zajedničkog rada Tužiteljstva BiH i policije i pravosuđa iz EU (Republike Austrije), koji je realiziran kao zajednička akcija na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za krijumčarenje većih količina oružja, streljiva i vojne opreme iz BiH u Austriju, kako bi tamo bilo korišteno za izvršenje kaznenih djela.