BiH
67

Tužiteljica u slučaju "Gibraltar": Dokazi koje imamo protiv osumnjičenih ne mogu biti jači

Piše: J. H.
Stipe Prlić, Neven Kulenović, Ejub Kučuk i Senad Zaimović
Stipe Prlić, Neven Kulenović, Ejub Kučuk i Senad Zaimović
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa Tužilaštvom BiH od jutros provodi akciju kodnog naziva "Gibraltar" na području nekoliko bh. gradova u kojoj je uhapšeno sedam osoba.

Uhapšeni se sumnjiče za nekoliko krivičnih djela među kojima su organizovani kriminal, finansijski kriminal i korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga krivična djela.

Tužiteljica Dragica Glušac, koja će voditi ovaj slučaj pred Sudom BiH, kaže da raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih osoba.

"Ovdje se radi o akciji godine sa jako ozbiljnim djelima i visokim iznosima. Počinje saslušanje osumnjičenih i to je ono što vam mogu sada reći", kaže tužiteljica Glušac za Klix.ba.

"Dokazi ne mogu biti jači. Pismeni dokazi su najjači i najpouzdaniji. Najvažnija je papirologija koju imamo u ovom slučaju", dodala je ona.

Iz Tužilaštva BiH je jutros saopćeno da SIPA realizira hapšenje osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala među kojima su direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović (1967.), zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), također iz S.V.R.S.A., zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak (1978.), direktor Mreže Plus Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni direktor agencije Mita, Ejub Kučuk (1973.) i vlasnik agencije Fabrika, Senad Zaimović (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije "Eronet", među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).