Nacionalistički napad
59

Tužiteljica nikada nije procesuirala napadače na mladića u Bratuncu, sada je dobila disciplinsku prijavu

B. H.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Nakon što je mladić Osman Mehanović pretučen na parkingu ispred jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu očekivala se brza reakcija Tužilaštva i procesuiranje počinitelja, no do toga još nije došlo.
Nakon što je nadležna policijska uprava obavijestila nadležno tužilaštvo da je počinjeno krivično djelo, formiran je predmet protiv dva maloljetna lica.

Osman Mehanović je neposredno nakon napada dao svoj iskaz u prostorijama PS Bratunac, prije nego što je tužilaštvu podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, te je putom punomoćenika u PS Bratunac dostavljena medicinska dokumentacija o povredama oštećenog da se ista proslijedi nadležnom tužilaštvu na postupanje.

S obzirom da je prošlo više od devet mjeseci od napada advokat Mustafa Alić je podnio disciplinskom tužiocu prijavu protiv tužiteljice Jasmine Mrakanović jer još uvijek ništa nije poduzela, odnosno da je postupajuća tužiteljica počinila prekršaj iz člana 57. zakona o VSTV-u BiH "neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem funkcije tužioca".

Advokat Alić je za Klix potvrdio da je podnesena prijava kazavši da je bilo za očekivati da je postupak pred sudom već pokrenut.

"Od tog 26. jula do danas, Tužilaštvo nije poduzelo niti jednu radnju, koja bi imala za cilj da se ti počinitelji dovedu pred lice pravde. Taj period od 9 mjeseci je izrazito dug period za ovako krivično djelo, u smislu da je bilo za očekivati da postupak pred sudom već bude pokrenut. Radi se o krivičnom djelu koji je izazvalo medijsku pozornost i očigledno je da svi osim Tužilaštva znaju šta se desilo i ko je to uradio", kazao je Alić.

Dodao je da bi upravo zbog povoda krivičnog djela, odnosno nacionalističkih pobuda, ono trebalo biti davno procesuirano.

"Isto tako, ovo djelo je učinjeno iz niskih nacionalističkih pobuda, što smatram da je postupajući tužioc i cijelo Tužilaštvo u Bijeljini trebalo imati poseban odnos u smislu brzine rada na rasvjetljenju ovog krivičnoj odjela, obzirom da se radi i o maloljetnicima i tim nacionalističkim pobudama", dodao je Alić.

Podsjećamo, nemile scene desile su se u petak 23. juna u Bratuncu, kada su na parkingu kod jednog ugostiteljskog objekta tri osobe fizički napale Osmana Mehanovića iz Bratunca pri čemu je zadobio teške tjelesne povrede.