BiH
4

Tužitelji zapadnog Balkana protiv organiziranog kriminala

FENA
Tužitelji iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije susreli su se danas u Zagrebu radi unapređenja saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Dvodnevna konferencija je organizirana u okviru IPA 2010 projekta "Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije: Jačanje tužiteljske mreže", koji finansira Evropska unija.

O važnosti međunarodne saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala složili su se predstavnici tužiteljstava iz zemalja članica Evropske unije, koji sarađuju s nacionalnim tužiteljima na Zapadnom Balkanu, predstavnici EUROJUST-a i Evropske komisije.

"Naša misija nije nemoguća", rekao je viši voditelj projekta Henk Marquart Scholtz, "naša misija je moguća". Po njegovim riječima, saradnja između tužiteljstava u regiji kontinuirano napreduje.

Hrvatski predstavnik u EUROJUST-u Josip Čule govorio je o historiji saradnje između tužiteljstava u regiji.

Kada je saradnja tokom ratnih godina 1992.-1995. bila prekinuta, "kriminalci nisu prestali sarađivati", rekao je Čule.

Nakon sastanka tužitelja koji se održao 24. novembra 2004. uspostavljena je dobra saradnja. Danas jedna država drugoj upućuje na stotine zamolnica za prekograničnu saradnju u okviru istrage i progona organiziranih kriminalnih skupina, istaknuto je.

U Hrvatskoj će, kako je objavljeno, biti smješten novi sistem za sigurne kanale komunikacije namijenjen radu tužitelja u regiji s ciljem razmjene klasificiranih podataka o kaznenim predmetima. Kako je rečeno, ovi, novi kanali komunikacije rezultirat će učinkovitijom obradom informacija koje će dovesti do povećanog broja osuđujućih presuda.