Pitanje nadležnosti
0

Tužitelji Tužilaštva KS neće biti izuzeti iz slučaja "Šimić", odbačeni zahtjevi advokatice Džuho

Klix.ba
Josip Šimić
Josip Šimić
Glavni federalni tužilac odbacio je zahtjev advokatice Belme Balijagić Džuho za izuzeće glavne kantonalne tužiteljice, postupajuće tužiteljice i svih tužilaca Tužilaštva KS u predmetu protiv Josipa Šimića.

Istovremeno, odbijen je kao neosnovan i zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti na drugo kantonalno tužilaštvo u Federaciji BiH.

Podsjećamo da je Općinski sud u Sarajevu, kao stvarno nadležan sud, donio 10 sudskih odluka u predmetu "Šimić", čime je potvrđena i stvarna nadležnost Tužilaštva KS u ovom predmetu.

Podsjećamo, Josip Šimić se tereti za lažno predstavljanje i krivotvorenje SIPA-inog dokumenta - dokaza o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šimić je uhapšen u 5. septembra po nalogu ovog kantonalnog tužilaštva, a SIPA je potom pretresla njegov stan te oduzela materijalne dokaze. Njemu je određen i jednomjesečni protivor na osnovu prijedloga Tužilaštva KS.

Šimić je Tužilaštvu BiH 28. augusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument SIPA-e u kojem stoji da je državna agencija pratila i prisluškivala vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz SIPA-e su se tada oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli da v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Dva dana kasnije Šimić je saslušan u prostorijama SIPA-e.