Treba prihvatiti istinu
107

Tužitelj Scott u Mostaru: Zabrinut sam i tužan što postoje oni koji odbacuju presudu za UZP

Piše: R. D.
Tužitelj Kenneth Scott na Starom mostu (Foto: R. D./Klix.ba)
Tužitelj Kenneth Scott na Starom mostu (Foto: R. D./Klix.ba)
Bivši haški tužitelji Kenneth Scott i Mark Harmon jučer i danas su u posjeti našoj zemlji. Nakon jučerašnje posjete i odavanja počasti žrtvama ratnog zločina u Ahmićima, tužitelji su danas posjetili Mostar gdje su im domaćini bili Centar za mir i Udruženje logoraša Mostara.

Kenneth Scott bio je glavni tužitelj u predmetu Jadranku Prliću i ostalima, a Mark Harmon na procesu koji je tretirao zločin u Ahmićima.

Nakon obilaska Starog Grada u Mostaru, bacanja ruža u Neretvu za sve žrtve i skoka sa Starog mosta, koji je izveden posebno za ovu priliku, tužitelj Scott je kazao nekoliko riječi za medije.

"Veoma sam ponosan na posao koji je uradio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. Rad nije bio savršen, jer nema ljudske institucije koja je savršena, ali je sud doprinio da pravda dođe u ovaj dio svijeta", kazao je Scott.

Dodao je da svi izvršioci nisu osuđeni, a kako je Haški tibunal skoro zatvoren, ti procesi se mogu nastaviti na domaćim sudovima te se možemo nadati da će pravda u najvećem dijelu biti zadovoljena.

"Veoma sam zabrinut i tužan što postoje oni koji poriču istinu i presude. Treba napomenuti da su presude, kao što je i ona Prliću i ostalima, u kojoj je konstatovan UZP, bazirane na brojnim dokazima koji su testirani u sudnici. Tužba je bila izuzetno dokumentovana, podržana dokazima. Tužan sam što danas postoji politika koja odbacuje presudu, svi se moramo boriti za istinu. Ako to ne budemo radili, neki ljudi bi mogli izbjeći zasluženu kaznu", kazao je Kenneth Scott.