{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužioci i policija pretražili oko 90 objekata u BiH u potrazi za piratima

N
28.12.2004. u 20:10
0
0
Tužioci i policija pretražili oko 90 objekata u BiH u potrazi za piratima
0
Tužioci i policija pretražili oko 90 objekata u BiH u potrazi za piratima
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine poduzelo je danas opsežnu akciju na sprječavanju prometa ilegalnim nosačima zvuka i slike.
Tokom akcije tužioci su u saradnji s nadležnim policijskim stanicama, a na osnovi naloga Suda BiH, pretražili oko 90 objekata koji su se bavili maloprodajom i veleprodajom ili proizvodnjom ilegalnih nosača zvuka na području oba entiteta i Brčko Distrikta.

Pripadnici Centra javne sigurnosti Doboj u jednom su objektu na području Šamca pronašli cijeli pogon s 15 pržilica u nizu koje se koriste za proizvodnju ilegalnih CD-ova i DVD-ova, te posebnu proizvodnu liniju koja u jednom danu može proizvesti oko 40.000 audiokaseta.

Na području Bihaća pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona također su pronašli pogon za proizvodnju, odnosno pržilice CD-ova. U Mostaru je pronađena ogromna količina ilegalnih nosača zvuka i slike, a i u drugim objektima gdje je danas izvršen pretres snage za provedbu zakona su na različitim lokacijama oduzeli veću količinu ilegalnih CD-ova.

Akcija je poduzeta u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima u Federaciji BiH, centrima javne sigurnosti MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko Distrikta BiH, SIPA-e, DGS-a te tržišnim inspekcijama Federacije i Republike Srpske. Tijela za provedbu zakona na svim nivoima vlasti u BiH će se i ubuduće nastaviti boriti i suzbijati ovu pojavu u okviru svojih zakonskih ovlasti, saopšteno je iz Ureda glavnog tužioca BiH.

Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima u BiH izričito se zabranjuje promet ilegalnim nosačima zvuka, a stavljanje u promet, prodaja i distribucija ovakvih nosača zvuka i slike bez odnosno protivno odobrenju autora ujedno je i kazneno djelo prema propisima Kaznenog zakona BiH.

Istraživanja provedena u susjednim zemljama pokazala su da su u takozvanim tranzicijskim zemljama tržišta preplavljena ovom vrstom piratskih kopija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: