{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvu BiH podneseno osam izvještaja protiv 12 osoba

F
29.12.2006. u 13:05
0
0
Tužilaštvu BiH podneseno osam izvještaja protiv 12 osoba
0
Tužilaštvu BiH podneseno osam izvještaja protiv 12 osoba
Finansijsko-obavještajno odjeljenje Državne agencije za istrage i zaštitu, po okončanju provjera za veći broj firmi, podnijelo je jučer Tužilaštvu BiH osam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela pranja novca iz člana 209. KZBiH i porezne utaje iz člana 210. KZBiH te u jednom slučaju falsifikovanja isprava.
Porezna utaja ostvarena je u iznosu od najmanje 3.100.000 KM, koji je sadržan u iznosima koja su bila transferirana na i s računa obrađenih firmi (iznos od oko 31.000.000 KM ).

U navedenim slučajevima radi se o već prepoznatljivoj tipologiji pranja novca iz ranijeg perioda, koja se ogleda u tome da su osobe nakon registracije firme na njihovo ime kod poslovnih banaka u BiH otvarala, ponekad i za jedan dan, po tri do pet transakcionih računa. Na njih su u toku 2004. i 2005. godine svakodnevno polagali gotov novac, mada nisu obavljali bilo kakvu poslovnu aktivnost iz koje bi novac mogao potjecati.

Ove firme nisu obračunavale i prijavljivale porezne obaveze nadležnim poreznim upravama. Novac je dalje transferiran na račune 167 firmi s područja cijele BiH, koje su po osnovu tih žiralnih priliva formalno oslobođene obaveze plaćanja poreza na promet.

U nekim slučajevima se dešavalo da više takvih firmi nakon pologa novca transferišu ga na račune jedne od njih, s kojih je vršen transfer, saopćeno je iz SIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: