PU Trebinje
0

Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj o osumnjičenom za ratni zločin u Konjicu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv osobe inicijala S.K. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Iz policije navode da je prijavljeni, u svojstvu komandira straže u određenom logoru kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija, a za vreme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic, 1992. godine.

Policijska uprava Trebinje je za deset mjeseci dostavila Tužilaštvu Bosne i Hercegovine deset izvještaja za počinjenih 20 krivičnih djela protiv 14 osoba na području općina Mostar, Konjic i Livno.

Mediji u RS-u, pozivajući se na nezvanična saznanja, javili su da je izvještajem obuhvaćen S.K., nastanjenom u Donjim Hadžićima, zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu komandira straže u logoru Musala, općina Konjic, učestvovao u malteretiranju i zlostavljanju civila, logoraša srpske nacionalnosti 1992. godine.

Nezvanično, riječ je o Senadu Kazaziću.