Sve će se pratiti
267

Tužilaštvo BiH će odmah formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ekspresno, nakon što je Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona, kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje zločinaca, Tužilaštvo BiH će formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid.

U okviru predmeta pratit će se objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negiraju genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

"Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona", potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Prikupljanje materijala vršit će se u saradnji s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u okviru zakonskih ovlasti.