BiH
188

Tužilaštvo ZDK formiralo predmet o izbornim nepravilnostima, slijedi saslušanje svjedoka

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako su lokalni izbori završeni te je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija, istraživanje izbornih malverzacija u Zenici je tek počelo. U istragu mogućih izbornih krađa uključilo se i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, a u narednim danima bit će saslušani i prvi svjedoci.

Već nakon izborne noći neke od političkih stranaka u Zenici uputile su saopćenja za javnost gdje su istakli da su protekli lokalni izbori jedni od najneregularnijih ikada održanih u Zenici.

Na izborne malverzacije ukazao je i novoizabrani gradonačelnik Zenice nezavisni kandidat Fuad Kasumović koji je već u izbornoj noći nakon preliminarnih rezultata pozvao nadležne institucije da preispitaju izborni proces i pronađu odgovorne koji su pokušali potkupiti člana biračkog odbora u Vrselju.

Posebnu pažnju javnosti nakon lokalnih izbora u Zenici privukao je veliki broj nevažećih glasačkih listića i to 5.806 od ukupno 49.225.

Na izborne krađe ukazao je i predsjednik Snage centra Eldin Vrače koji je bio kandidat za gradonačelnika Zenice i u svojstvu svjedoka pozvan na saslušanje u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. On je istakao da je njegova stranka u najvećem dijelu oštećena s obzirom na to da je, kako kaže, u izbornoj noći imao deset mandata, a u konačnim rezultatima tek šest.

Eldin Vrače (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Eldin Vrače (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Smatram da je na Tužilaštvu da dokaže da li postoji država. Ovom prilikom im se zahvaljujemo i nadam se da će pokazati i dokazati da smo demokratsko društvo. Istragu treba početi od trgovine biračkim odborima, CIK-a koji je za predsjednike komisija postavljao užu rodbinu kandidata, do zabrane fotografisanja zapisnika sa biračkih mjesta. Istrajat ćemo zbog budućih generacija jer ukoliko se zataška ovakva situacija to će biti signal da se vlast u BiH može preuzeti jedino nemirima. Međutim, i dalje vjerujem da smo demokratsko društvo", izjavio je Vrače za Klix.ba.

Iz Kantonalnog tužilaštva ZDK za Klix.ba su izjavili da je formiran predmet te da su u toku istražne radnje.

"Pred Kantonalnim tužilaštvom ZDK formiran je predmet u vezi sa proteklim lokalnim izborima u Zenici te su u toku istražne radnje u cilju utvrđivanja osnovanosti navoda. U ovoj fazi postupka Tužiteljstvo ne može dati dodatne informacije, jer bi otkrivanje istih moglo dovesti u opasnost cilj istrage", naveli su iz Tužilaštva ZDK.

Politički subjekti su u saopćenjima za javnost istakli kako vjeruju da će nadležne institucije provesti istragu i naći krivce za navedena djela te da će se postupiti prema Zakonu.