BiH
18

Tužilaštvo ZDK dobilo modernu zgradu vrijednu 2,6 miliona KM

Piše: E. M.
Nova zgrada Tužilaštva ZDK (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona danas je zvanično dobilo na upravljanje modernu zgradu koja je izgrađena sredstvima Evropske unije.

Projekat izgradnje dio je šireg paketa pomoći EU sanaciji i modernizaciji zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine u okviru podrške jačanju vladavine prava.

Evropska unija je kroz IPA 2012 obezbijedila sredstva u iznosu većem od 2,6 miliona KM kako bi se unaprijedili uslovi rada ovog tužilaštva koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela na području Zeničko-dobojskog kantona. Zamjenik šefa delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno je kazao kako je važno sve što se radi za vladavinu prava koje jedno od važnih segmenata društva.

"Pravosuđe predstavlja garanciju vladavine prava koje se provodi kroz sudove i tužilaštva. EU je svjesna toga i u 15 godina je investirala više od 50 miliona eura u pravosudni sektor u Bosni i Hercegovini. Potrebne su vam sudije i tužioci, ali i prostorije gdje će oni raditi", izjavio je Sinno.

Dodao je da je EU uložila 20 miliona eura u infrastrukturu kako bi uslovi bili jednoobrazni za svjedoke, sudije i građane.

"Ulagali smo i u informacione sisteme, a bili smo fokusirani na smanjenje zaostalih predmeta sa fokusom na predmete ratnih zločina", dodao je Sinno.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao kako je Kantonalno tužilaštvo ZDK danas dobilo modernu i funkcionalnu zgradu te je uputio riječi hvale Kraljevini Norveške, Evropskoj uniji, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH te bivšem gradonačelniku Husejinu Smajloviću.

Potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača poručila je da je raduje što će njene kolege tužioci raditi u adekvatnim uslovima.

"Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je jedno od najbitnijih i smatram da zaslužuju ovakvu zgradu kako bi bili još bolji. Sretna sam što sam ušla u ovakvu zgradu jer sam kao dugogodišnji tužilac otišla iz stare zgrade Tužilaštva ogorčena u kakvim uslovima moje kolege rade", izjavila je Lokmić-Misirača.

VSTV i Vlada Norveške osigurali su namještaj u vrijednosti od oko 98.000 KM, a domaće vlasti koje su se angažovale na pripremi građevinskog projekta, osiguranju zemljišta i potrebnih dozvola za izgradnju finansirale su dijelove izgradnje u vrijednosti od 995.000 KM.

"Uprkos nedostacima prostorno-tehničkog karaktera ostvarili smo dobre rezultate i ovaj objekat smatramo kao nagradu za naše napore. Sigurni smo da će novi visoko sofisticirani prostorni kapaciteti biti podstrek za još efikasniji rad Tužilaštva ZDK u narednom periodu", zaključila je glavna tužiteljica ZDK Vesna Kaknjo.

Na kraju ceremonije upriličena je dodjela zahvalnica, a potom su zvanice obišle prostorije nove zgrade Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Nadzor nad radovima je vodila AKSA Zenica, dok je radove izvodio Almy Zenica. Partneri u realizaciji bili su Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Visoko sudsko tužilačko vijeće (VSTV).

Nova zgrada Tužilaštva ZDK opremljena je kancelarijama za svakog tužioca, izgrađen je i odjel za podršku svjedocima, kao i odjel za procesuiranje predmeta ratnih zločina.