{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo za Momčila Perišića traži doživotni zatvor

F
29.3.2011. u 14:08
0
0
Tužilaštvo za Momčila Perišića traži doživotni zatvor
0
Tužilaštvo za Momčila Perišića traži doživotni zatvor
Haško tužilaštvo zatražilo je u utorak od sudskog vijeća Haškog tribunala (ICTY) da proglasi krivim i izrekne kaznu doživotnoga zatvora bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću za njegovu ulogu u pokolju u Srebrenici, opsadi i teroru civila u Sarajevu i raketiranju Zagreba.
"Tražimo da izreknete kaznu doživotnog zatvora", kazao je Mark Harmon na kraju završnih riječi podsjećajući sudsko vijeće da je u više presuda na Haškom tribunalu u ta tri slučaja utvrđeno da se radi o teškim zločinima.

Tužioci su u završnim riječima opisali osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine koje su provele snage bosanskih i hrvatskih Srba u BiH i Hrvatskoj.

"On je bio jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku podrške snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako su znali kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj", poručili su tužioci koji su ga opisali kao "ratnika iz sjene" koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu.

"Zločini nad nesrbima u Srebrenici, Sarajevu i Zagrebu bili su "predvidljiva posljedica" nasilne državne politike, čije su kolateralne žrtve bile stotine hiljada nedužnih civila", kazao je tužitelj Mark Harmon podsjetivši da je kreator te politike bio predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a da ju je provodio Vrhovni savjet odbrane SRJ.

"Vojska Jugoslavije, čiji je načelnik generalštaba bio Perišić, na temelju odobrenja Vrhovnog savjeta odbrane koje je Perišić sam tražio naoružavala je bosanske i hrvatske Srbe i sudjelovala je u etničkom čišćenju nesrba", poručio je.

Tužioci smatraju da su Vojska Jugoslavije te snage bosanskih i hrvatskih Srba bile jedna oružana sila nad kojom je general Perišić imao efektivnu kontrolu. Perišić je lično osnovao tzv. kadrovske centre preko kojih je upućivao oficire Vojske Jugoslavije u sastav snaga bosanskih i hrvatskih Srba, a preko njih su uređivani status i prava oficira VJ njihove plate i pravo na penzije i stanove.

"Sam Perišić na sjednici VSO 1994. godine", kazao je kako je na službi u VRS i SVK bilo 4.173 oficira i drugog osoblja, podsjetili su tužioci citirajući zapisnike sjednica s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Generala Perišića optužnica tereti u 13 tačaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj od čega se četiri tačke odnose na raketiranje Zagreba. Optužen je i za propuste u kažnjavanju počinitelja. Tužilaštvo ga tereti da je pomagao i podržavao snage koje su izvršile masakr hiljade Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995., da je pomagao dvogodišnji artiljerijski i snajperski teror stanovnika Sarajeva u kojem su ubijene i ranjene hiljade civila, kao i raketiranje Zagreba višecjevnim raketnim bacačem Orkan 2. i 3. maja 1995. u kojima je poginulo najmanje sedam i ranjeno najmanje 194 civila.

Suđenje je započelo u oktobru 2008, a Perišić se dobrovoljno predao 2005. godine. Do početka suđenja bio je na privremenoj slobodi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: