Pravilo 100 KM
65

Tužilaštvo USK podiglo optužnice protiv 8 osoba zbog korupcije za polaganje vozačkih ispita

Piše: M. Ć.
Tužilaštvo USK (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo USK (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Bajazita Topića, Omera Sabljakovića i Fadila Hajdarevića, članova Komisije za polaganje vozačkog ispita USK, te pet instruktora zaposlenih u različitim autoškolama u Velikoj Kladuši, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ukupno 26 krivičnih djela korupcije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva USK.

Topiću, Sabljakoviću i Hajdareviću, koji su uhapšeni u januaru ove godine, optužnicom se stavlja na teret da su kao službene osobe Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, odnosno članovi Komisije za polaganje vozačkog ispita, u namjeri da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, a suprotno zakonitom vršenju svoje službene dužnosti, od instruktora i kandidata autoškola primali novčane iznose od 100 KM po kandidatu kako bi im omogućili polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita.

Peterica instruktora se, pak, terete da su dali novčane iznose članovima Komisije za polaganje vozačkih ispita, odnosno posredovali u davanju novca ili obećali dar ili drugu korist službenim licima, a sve u cilju da ta službena lica omoguće polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita njihovim kandidatima.

Kako su nam kazali u Tužilaštvu, akcija je temeljito pripremana u svakom gradu u kantonu više od godinu dana, a konkretne aktivnosti na terenu vršene su oko dva mjeseca. Nad optuženima su provođene posebne istražne radnje.

"Optuženi su preuzeli prethodno obilježene novčanice, a unutar jednog vozila bila je postavljena i kamera, tako da su i tajno snimani prilikom primopredaja novca između instruktora i članova komisije. U suštini, prilikom polaganja važilo je samo jedno pravilo: 'Daj 100 maraka – položit ćeš, ne moraš znati ni auto upaliti! Možete zamisliti kakvi su vozači izlazili na cestu'", objasnili su nam u Tužilaštvu.

Svi instruktori su priznali izvršenje krivičnih djela te su zaključili sporazum sa Tužilaštvom, u zamjenu da svjedoče protiv članova komisije. Osim toga, član komisije Omer Sabljaković također je u cjelosti priznao izvršenje svih krivičnih djela.

Iz Tužilaštva USK su kazali da je ova optužnica blisko sa povezana akcijom iz aprila prošle godine, kada je u akciji Tužilaštva i MUP-a USK uhapšen Nermin Ćoralić, koordinator Komisije za polaganje vozačkih ispita pri Ministarstvu obrazovanja USK, te još dva člana komisije.

"Kroz te predmete u cjelosti je razbijena koruptivna mreža iz domena polaganja vozačkih ispita u Unsko-sanskom kantonu", istakli su iz Tužilaštva, dodajući da je ovaj problem, nažalost, prisutan i u drugim dijelovima naše zemlje.