Brojne afere
44

Tužilaštvo u Goraždu najavljuje istragu o objavljenom snimku i mogućem kriminalu koji se krije

E. A.
Kantonalno tužilaštvo u Goraždu najavilo je provjeru svih sudionika umješanih u nezakonite radnje, nakon što je objavljen snimak koji ukazuje na moguću kriminalnu pozadinu smjene, sada već bivše ministrice unutrašnjih poslova BPK Goražde Nizame Rišljanin.
Snimljeni razgovor između poslanika u Skupštini BPK Goražde i delegata u Domu naroda Parlamenta FBIH Edima Fejzića i Seada Tatarina, u kojem se navodno govori o trgovanju u kontekstu smjene ministrice policije i direktorice kantonalne bolnice, pozicija koje po stranačkoj raspodjeli "pripadaju" Goraždanskoj priči šokirao je javnost u ovom gradu.

Kantonalni odbor SDA Goražde pozvao je nadležne policijske agencije i Tužilaštvo BiH da provedu istragu, a o cijelom sličaju oglasio se i Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pozivajući pravosudne organe da hitno utvrde da li postoje elementi krivičnog djela u objavljenom materijalu.

Glavni kantonalni tužilac iz Goražda Mirsad Bilajac izjavio je za Klix.ba da će se provesti istražne radnje pod nadzorom Tužilaštva BPK Goražde.

"Vršit će se istražnje radnje i provjere svega što se dešavalo od strane kriminalističke policije uz kontrolu tužioca", izjavio je Bilajac.

I dok goraždanska javnost očekuje konkretne akcije ili pak "mrvu pravde" koja bi mogla stati u kraj političkim mešetarenjima kakvim obiluje bosanska svakodnevnica, dokazivanje postojanja eventualnih kriminalnih radnji je ipak proces za pravne stručnjake.

"Danas očigledno svako može da snimi svakoga i da te snimke pusti u javnost pa i obične građane zanima da li se to smije raditi i da li se takvi snimci mogu koristiti u krivičnom postupku. Naše krivično zakonodavstvo propisuje apsolutnu zabranu upotrebe nezakonitih dokaza, a to su dokazi pribavljeni povredama ljudskih prava i sloboda, npr. prava na privatnost, dokazi koji su pribavljeni povredama odredbi Zakona o krivičnom postupku i dokazi koji su plod otrovnog drveta –tj. dokazi za koje se saznalo iz nezakonitih dokaza", komentariše Delila Klovo-Kajić, pravna analitičarka iz Goražda.

Pojašnjava da je riječ o nezakonitom snimku.

"U suštini, ovdje je snimak nezakonit, osim ako nije postojala naredba suda za tehničko snimanje zbog sumnje na trgovinu uticajem. Ako jeste postojala naredba suda, pitanje je otkud snimci na mobitelima određenog broja političara u BPK-a Goražde. Drugo pitanje koje se ovdje postavlja jeste i pitanje da li se privatni razgovor, bilo da je sniman od strane sagovornika ili nekog trećeg, smije prenositi trećim licima. Ako se radilo o neovlaštenom snimanju, takvo što je krivično djelo. Vjerovatno je zastupnik koji je učinio snimak dostupnim smatrao da je od javnog interesa da taj snimak pusti za skupštinskom govornicom, ko zna. Međutim, pitanje javnog interesa ne može prevagnuti nad zaštitom privatnosti jer u našem pravu ne postoji izuzetak javnog interesa", komentariše Klovo-Kajić.

Goraždansku javnost svako malo šokiraju događaji iz kantonalnog parlamenta. Činjenica da se u dosadašnjem parlamentarnom životu BPK Goražde nikada još nije desilo da u jednom danu skupština zasjeda čak tri puta možda je i najveće iznenađenje.

Rezultati su poništen konkurs za prijem 25 policijskih službenika, smjena jednog i imenovanje novog ministra MUP-a, smjena dopredsjedavajuće Skupštine i imenovanje nove, ulaganje vitalnog nacionalnog interesa Kluba poslanika Srba i objelodanjeni audio snimak navodne trgovine pozicijama.