Napad na novinarku
8

Tužilaštvo u Dubrovniku pokrenulo provjere protiv Zorana Čegara

D. Be.
Foto: Pixsell/Grgo Jelavic
Foto: Pixsell/Grgo Jelavic
Krivični odjel Općinkog državnog tužilaštva u Dubrovniku pokrenuo je provjere protiv osobe inicijala Z. Č. zbog postojanja sumnje na počinjenje krivičnog djela, saznaje Klix.ba.
Prema nezvaničnim informacijama riječ je o Zoranu Čegaru. Protiv njega je formiran predmet nakon što je ispred suda u Dubrovniku prošle sedmice psovao i prijetio novinarima CIN-a.

Hrvatski krivični zakon u članu 139. kaže da onaj:

  • "tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

  • tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

  • Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Čegar se, podsjetimo, 26. oktobra 2022. pojavio na prvom ročištu jer ga je Općinsko državno odvjetništvo optužilo za prevaru Darka Markovića, vlasnika "Prožure", agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura.

Tu je verbalno napao novinarku i prijetio da će joj "iščupati grkljan" što je snimljeno.

Čegar je jučer suspendovan u Federalnoj upravi policije (FUP). Protiv njega se vodi istraga i zbog fizičkog napada na radnika parkinga u Sarajevu u januaru ove godine.