Nije prekršen zakon
329

Tužilaštvo u Brčkom neće istraživati postavljanje zastavica BiH u centru grada

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo Brčko distrikta neće istraživati postavljanje zastava koje su krajem februara osvanule na Trgu mladih u povodu Dana nezavisnosti BiH te 8. marta - Dana ove regije BiH, a koje je spornim ocijenio tamošnji gradonačelnik Siniša Milić.
Podsjećanja radi, krajem februara ove godine gradonačelnik Brčkog Siniša Milić prekinuo je nastavak redovne sjednice Vlade zbog, kako je tada naveo, spornog ukrašavanja ovog grada zastavama Bosne i Hercegovine.

On je tada obrazložio da je redovna sjednica Vlade odložena jer nisu postojali uslovi da se redovan rad nastavi iz razloga što su tražili informacije u vezi s kršenjem Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o praznicima Brčko distrikta BiH, budući da je, kako je utvrdio, neovlašteno izvršeno ukrašavanje dijela grada mimo propisanih zakonskih procedura.

Međutim, kako saznaje portal Klix.ba, Tužilaštvo Brčko distrikta jučer je donijelio naredbu da se istraga neće provoditi jer nije počinjeno nikakvo krivično djelo prilikom postavljanja zastavica BiH na Trgu mladih u Brčkom.

Kako je navedeno u obrazloženju koje je potpisao zamjenik glavnog tužitelja Pavo Radoš, brčansko tužilaštvo je realiziralo istražni postupak povodom obavjesti brčanske policije u vezi sa postavljanjem zastavica.

"Tokom provođenja istrage u ovo kaznenom spisu, Tužilaštvo Brčko distrikta je putem policije Brčko distrikta prikupilo relevantnu dokumentaciju od Skupštine Brčko distrikta, Odjela za komunalne djelatnosti Vlade Brčko distrikta, Odjela za javnu sigunrost Vlade Brčko distrikta i Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove te su u svojstvu svjedoka saslušani Sead Šadić, Siniša Milić, Ernad Osmić i Edin Zaimović", navedeno je, između ostalog u obrazloženju.

Analizom cjelokupnog predmeta Tužilaštvo Brčko distrikta je donijelo odluku, odnosno naredbu o tome da se istraga neće provoditi zbog činjenice da ne postoje elementi kršenja zakona.