BiH
0

Tužilaštvo u Bihaću potvrdilo optužnicu protiv Željka Kecmana za ratni zločin

FENA
Zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva Kantonalno tužilaštvo u Bihaću 7. maja je podiglo optužnicu protiv Željka Kecmana.

Optuženom se stavlja na teret da je u drugoj polovini juna 1992. tokom rata u BiH u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske RS-a usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva u općini Sanski Most kao pripadnik 6. sanske brigade suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata ubio tri civila.

Nakon što su pripadnici te jedinice zarobili civile Hasana Merdanovića, Ekrema Merdanovića i Hilmu Kenanovića, mještane sela Hrustova, općina Sanski Most, te ih doveli na brdo Grabež iznad tog sela bez ikakvog povoda Kecman je otpočeo njihovo maltretiranje tukući ih nogama i rukama, navodi se u optužnici.

Potom odvodeći jednog po jednog malo dalje od mjesta njihovog maltretiranja iz pištolja kalibra 7,62 mm ispalio je više metaka u trojicu zarobljenih civila koji su usljed zadobijenih povreda u predjelu glave umrli.

Optužnicu je potvrdio danas sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću, navodi se u saopćenju za javnost Kantonalnog tužilaštva.

Nakon dvije godine temeljite istrage Kantonalnog tužilaštva i tužioca Nazifa Felića, prikupljeno je dovoljno dokaza i iskaza svjedoka o počinjenom zločinu koji je okarakteriziran kao krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva.

Prema Felićevim riječima Željko Kecman se nalazi u Banjoj Luci, gdje je zaposlen u Gradskoj upravi.