Nakon 12 mjeseci
27

Tužilaštvo u Banjoj Luci i dalje vodi istragu protiv NN osoba za ubistvo Davida Dragičevića

Piše: M. N.
Prošlo je godinu dana otkako je prijavljen nestanak 21-godišnjeg Davida Dragičevića u Banjoj Luci, a njegovo tijelo je otkriveno osam dana kasnije u potoku Crkve. Nakon 12 mjeseci Okružno tužilaštvo Banja Luka i dalje vodi istragu protiv NN osoba.

Za razliku od prvobitne istrage u kojoj je rečeno kako se David pod uticajem opojnih sredstava ili alkohola sapleo i pao u nabujalu rijeku sam, u julu prošle godine je izdata naredba o sprovođenju istrage protiv većeg broja NN osoba zbog ubistva Davida Dragičevića. Od tada se nije desilo ništa spektakularno niti je istraga napredovala.

Glavni tužilac Želimir Lepir kazao je danas za Srnu kako tužilaštvo poduzima sve potrebne i odgovarajuće istražne radnje kako bi istraga u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića bila što prije okončana otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanjem činjenica i okolnosti pod kojima je ono izvršeno. Ponovio je kako ne može davati detalje jer je predmet u fazi istrage.

Prema navodima iz naredbe koja nije izmijenjena, David Dragičević je stradao u noći nestanka, 18. marta, nakon kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba se nepoznatim licima oko 4.00 časa ujutro, u ulici Velibora Јanjetovića Јanje. Bježeći od tih lica, upao je, ili je gurnut u rječicu Crkvenu, nakon čega se utopio, navedeno je u naredbi. Iz Okružnog tužilaštva saopćeno je da su ove činjenice sa sigurnošću utvrđene, između ostalog i na osnovu svjedočenja žene koja živi u neposrednoj blizini ove lokacije.

"David Dragičević, nije otet, zarobljen i zlostavljan. Za ovo ne postoji niti jedna indicija, osnov sumnje niti dokaz. Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dijela javnosti koja stalno potencira da je lice oteto i držano u zarobljeništvu, a onda likvidirano", saopćeno je tada iz Tužilaštva.

Porodica mladića od početka tvrdi da je David Dragičević otet, mučen, silovan, ubijen i da je njegovo tijelo potom bačeno u Crkvenu. Otac Davor tvrdi da ima sve dokaze koji to potvrđuju, a nalazi obje obdukcije potvrdili kako je David bio živ kada se tragalo za njim.

Nakon višemjesečnih protesta, uslijedio progon građana Banje Luke koji su se okupili u grupi "Pravda za Davida", a Davidovo tijelo je ekshumirani i prebačeno u Austriju.