Pritisak ili nešto drugo
11

Tužilaštvo se obratilo Parlamentu BiH: Šta ste uradili u vezi s presudom "Božo Ljubić"?

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Bosiljčić zatražila je od Parlamenta BiH da se izjasni u pogledu neizvršenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" kojom je utvrđen neustavan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, saznaje Klix.ba.

U aktu Tužilaštva BiH, koji je protokolisan u Parlamentu, stoji da je 27. septembra 2018. otvorena istraga protiv NN izvršilaca PSBiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Tužiteljica je navela da je Ustavni sud još 29. decembra 2014. Parlamentu dostavio ovu odluku, a da je Zajednički kolegij 15. februara 2017. nju razmatrao i dostavio je Interresornoj radnoj grupi za pripremu Prijedloga izmjena i dopuna zakona BiH na daljnje postupanje.

Dalje se navodi da je Ustavni sud 25. jula ove godine dostavio rješenje u kojem se konstatira da ova presuda nije izvršena, što je opet proslijeđeno navedenoj interresornoj grupi. U aktu tužiteljice se navodi da navedena radna grupa do danas nije dostavila nikakvu obavijest vezano za ove akte.

Zanimljivo je da ovaj akt iz Tužilaštva BiH, na čijem čelu je glavna tužiteljica Gordana Tadić, dolazi na adresu Parlamenta BiH u momentu žestokih pritisaka lidera HDZ-a Dragan Čovića da se izmijeni Izborni zakon po njegovoj mjeri kao uvjet za formiranje vlasti na nivou FBiH i BiH.

Izborni zakon se mora promijeniti, to je preduvjet bilo kakvog normalnog funkcioniranja svih vlasti u BiH. I danas je najveća odgovornost na HDZ-u i SDA, kao predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH", rekao je jučer Čović.

S druge strane mu lider SDA Bakir Izetbegović poručuje kako nije dobro da se ovim uslovljava proces formiranja vlasti.

"HDZ insistira na etničkom principu, unatoč presudama Evropskog suda za ljudska prava i stavovima iz Mišljenja Evropske komisije, i predlaže tako koncipirane izmjene Izbornog zakona. SDA kani pratiti evropske standarde i pojačavati prevagu građanskog principa, i prihvatit će izmjene Izbornog zakona samo ukoliko one omoguće svakom građaninu u BiH da se kandiduje za svaku poziciju u strukturi vlasti", poručio je Izetbegović u nedavnom intervjuu za Klix.ba.