Suđenje Ivanoviću
0

Tužilaštvo prezentiralo videomaterijal iz Srebrenice

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u procesu protiv Željka Ivanovića, optuženog za zločine u Srebrenici, u današnjem ročištu u Sudu BiH u Sarajevu prezentiralo prvi materijalni dokaz koji smatra ključnim u ovom suđenju -dokumentarni film o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Snimci su zabilježeni u periodu od 10. do 13. jula 1995. godine kada su snage Vojske Republike Srpske zajedno sa Specijalnom policijom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ušle u Srebrenicu.

Na videosnimku su i Zemljoradnička zadruga u Kravici ispred koje se vide tijela ubijenih Bošnjaka, kao i dva parkirana autobusa.

Prema optužnici, Željko Ivanović, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije MUP-a RS-a, 13. jula 1995. godine je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata “s ciljem istrebljenja grupe Bošnjaka”, učestvujući u zarobljavanju više hiljada muškaraca koji su pokušali pobjeći iz zaštićene zone Srebrenica.

Prema navodima optužnice, Ivanović je učestvovao u sprovođenju više od 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničku zadrugu Kravica u općini Bratunac, koji su uveče 13. jula strijeljani.

Branilac optuženog Petko Pavlović je rekao da su u filmu prikazane “činjenice općeg karaktera” te da se u čitavom videozapisu nigdje ne pojavljuje niti spominje optuženi Željko Ivanović.

Tužilac Kwai Hong Ip smatra da je prikazani dokumentarni materijal jedan od ključnih dokaza na ovom suđenju.

“U filmu koji smo vidjeli jasno nam je da su u Srebrenici u to vrijeme bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Također smo vidjeli i mrtva tijela ispred skladišta u Kravici, što ovaj videozapis čini ključnim materijalnim dokazom”, naveo je tužilac.

Nastavak suđenja Željku Ivanoviću planiran je za 10. septembra 2009. godine, kada će Tužilaštvo početi ispitivanje prvog zaštićenog svjedoka, javio je BIRN - Justice Report.