Reakcija na proteste
4

Tužilaštvo KS: Za slučaj Đorđa Lazarevskog nadležno je Tužilaštvo ZDK

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo KS oglasilo se povodom mirnih protesta koji se održavaju ispred njihove zgrade, a zbog smrti Đorđa Lazarevskog koji je preminuo nakon hapšenja u Zenici 26. juna.

"Tužilaštvo KS nije nadležno za ovaj slučaj jer se to dogodilo na području Zenice i nadležno je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona", kazali su nam iz Tužilaštva KS.

Članovi porodice i Đorđevi prijatelji okupili su se danas, nakon šetnje, ispred zgrade Tužilaštva KS gdje uzvikuju "Istina i pravda za Đorđa".

Podsjetimo, Đorđe Lazarevski se u 26. juna ujutro na zeničkom izletištu Smetovi popeo na vozilo Hitne medicinske pomoći i skakao, nakon čega je priveden u Policijsku stanicu Crkvice. Nakon što je dovezen pred Policijsku stanicu, policijski službenici su otvorili službeno vozilo te ga zatekli u nesvjesnom stanju, nakon čega su pozvali Hitnu pomoć čiji su službenici konstatovali smrt.

Majka, očevici i prijatelji tvrde da Đorđe nije bio pod utjecajem opojnih droga, već da ga je ubila zenička policija zbog čega su podnijeli i krivičnu prijavu. Nije poznatio zbog čega su današnji mirni protesti održani ispred zgrade Tužilaštva KS.