Današnje suđenje
0

Tužilaštvo KS: Uložili smo prigovor na zakonitosti izvođenja dokaza u slučaju Memić

M. A.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Iz Tužilaštva KS su izdali saopćenje radi potpunog i tačnog informisanja javnosti o današnjem suđenju u predmetu protiv optuženih Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa.
"Nakon što je dana 15. novembra 2019. godine održan glavni pretres na kojem su saslušani vještaci Centra za vještačenje i procjenjivanje Zenit iz Banja Luke, ovo tužilaštvo je u istom predmetu zaprimilo nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektovanje, po sudskom vještaku za oblast mašinstva i saobraćaja Ištvana Bodola iz Novog Sada.

Upoređujući njegov nalaz i nalaz Zenita, iz Tužilaštva KS napominju da je vidljivo da je Ištvan Bodolo i u svom nalazu naveo da je izlazio na mjesto događaja te je potom uradio nalaz s elementima koji su u odlučujućem dijelu identični nalazu Centra za vještačenje i procjenjivanje Zenit, samo s različitim zaključkom u pogledu postojanja saobraćajne nezgode.

O navedenom je upoznata Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Tužilaštvo BiH te je formiran i predmet u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu u cilju utvrđivanja kako je moguće da nalaz i mišljenje radi i vještak iz Novog Sada koji nije određen naredbom suda, koji nije naveden kao član ekspertnog tima, a koji je na osnovu sadržine sudskih spisa utvrdio da se u konkretnom slučaju radi o saobraćajnoj nesreći.

Zbog navedenih informacija, Tužilaštvo je uložilo prigovor zakonitosti izvođenja dokaza nalaza i mišljenja Centra za vještačenje i procjenjivanje Zenit jer smatra da je nalaz Ištvana Bodala korišten prilikom izrade nalaza Zenita s prilagođavanjem zaključaka, zbog čega je sudu predložilo da nakon što izvrši uvid u dostavljeni nalaz i mišljenje vještaka saobraćajne struke Ištvana Bodala ispred Instituta za forenziku i projektovanje, odredi novo vještačenje shodno odluci Vrhovnog suda FBiH izvan BiH radi pravičnog postupanja u ovom predmetu.

Također, naloženo je da se kao dodatni dokaz pozove Ištvan Bodalo radi pojašnjenja svog učešća u izradi nalaza i mišljenja, te posjedovanja dokaza na osnovu kojih je dao svoj nalaz i mišljenje te da shodno odredbi člana 15. stav 2. ZKP FBiH nadležni sud od Tužilaštva BiH zatraži eventualne dokaze do kojih je Tužilaštvo došlo povodom ovog predmeta vođenjem istrage, a koji dokazi bi eventualno mogli utjecati na donošenje sudske odluke, kako one koje terete optužene tako i one koje im idu u korist", navodi se iz Tužilaštva.