Ubistvo policajaca
19

Tužilaštvo KS se žalilo: Srećku Trifkoviću odrediti pritvor i zbog utjecaja na svjedoke

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će biti održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva KS o određivanju pritvora Srećku Trifkoviću i po tački b člana 132. Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno da mu se pritvor odredi i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke.

Kantonalni sud Sarajevo produžio je pritvor Trifkoviću 28. novembra po tačkama c (bojazan da će ponoviti krivično djelo) i d (ako se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna te da bi boravkom na slobodi javnost bila ugrožena), ali je odbijen prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora i po tački b.

Tužilaštvo KS se žalilo na ovu odluku i Vrhovni sud je uvažio žalbu te je ponovo vratio Kantonalnom sudu na odlučivanje.

Podsjetimo, Srećko Trifković je osumnjičen da se može dovesti u vezu s ubistvima policajaca Adisa Šehović i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Njegova advokatica Tatjana Savić zatražila je da se predmet prebaci u nadležnost Suda BiH, ali je to sud odbio.

"Vijeće zaključuje da nisu ispunjeni uslovi za preuzimanje. Naime, činjenice i okolnosti na kojima se zasniva dostavljeni prijedlog odbrane, za ovo Vijeće, s obzirom na to da se predmet vodi pred drugim sudom i tužilaštvom, ni na koji način nisu provjerljive", stoji u rješenju Suda BiH.

Također je navedeno da Sud BiH nema mogućnost uvida u istražne spise predmeta koji se vodi protiv osumnjičenog Trifkovića pa samim tim ne raspolaže dokazima niti činjenicama koje su navedene u prijedlogu odbrane.

Pred Sudom BiH se protiv Trifkovića već vodi postupak u predmetu "Volan", gdje je optužen sa još 23 osobe, zbog sumnje da se radi o organizovanoj grupi u vezi s krađom automobila, krijumčarenjem, daljnjom prodajom, izmjenom oznaka, iznuđivanjem otkupa i rastavljanjem dijelova ukradenih vozila radi daljnje prodaje. U ovom slučaju je pušten da se brani sa slobode.