25.000 KM
675

Tužilaštvo KS radi na predmetu protiv Sebije Izetbegović zbog zadržavanja novca Ljekarske komore

Klix.ba
Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo aktivno radi na predmetu koji se odnosi na odluku direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović da zadrži novac Ljekarske komore KS na računu KCUS-a.

Ova informacija potvrđena nam je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, iz kojeg su kazali kako ne mogu davati nikakve detaljnije informacije u vezi s ovim predmetom.

Od ranije je poznato da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) upala u prostorije KCUS-a kako bi po nalogu Tužilaštva KS izuzela dokumentaciju o nelegalnom zadržavanju novca Ljekarske komore na računu KCUS-a.

Odluka o zadržavanju novca uslijedila je nedugo nakon optužbi Ljekarske komore na rad menadžmenta KCUS-a u smislu organizacije zdravstva. Ljekarska komora KS prozvala je tada direktoricu da ugrožava rad ljekara i vrši mobing nad njima blokirajući uplatu sredstava za članstvo u Ljekarskoj komori KS.

O svemu se oglasio i predsjednik Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Harun Drljević koji je rekao da zvuči nevjerovatno, ali i krajnje drsko, nastojanje menadžmenta KCUS-a da zadrži novac od članarina njegovih kolega i da ta sredstva usmjere u drugu namjenu.

Na drugoj strani, direktorica Instituta za naučnoistraživački rad KCUS-a Enra Suljić, jedna od najbližih saradnica Sebije Izetbegović, kazala je 5. oktobra 2016. godine kako su na KCUS-u željeli znati kako se troši novac koji uplaćuju Ljekarskoj komori te za šta on služi.

"Najviše nas je pogodilo kada smo čuli da mi ugrožavamo ljudske živote i sudbine te smo željeli znati na koji način istupa predsjednik Upravnog odbora KCUS-a u Ljekarskoj komori. Neutemeljeni su svi istupi o finansijskom stanju u KCUS-u i tražit ćemo održavanje Skupštine ljekara KS o odabiru našeg predstavnika", kazala je Suljić.

Ubrzo nakon toga, krajem januara ove godine, na vanrednoj izbornoj Skupštini Ljekarske komore KS izabrano je novo rukovodstvo.

U ponedjeljak je u Općinskom sudu u Sarajevu zakazano suđenje na kojem će biti razmatrane privremene mjere u vezi sa smjenom uprave Ljekarske komore KS. Smijenjeni predsjednik Fahrudin Kulenović tražit će da se iz Ljekarske komore KS izbace ljudi koji su nezakonito izabrani.

Ovim povodom razgovarali smo sa Kulenovićem koji nam je kazao kako se njegovom smjenom pokušalo onemogućiti da tuži Sebiju Izetbegović zbog nezakonitog zadržavanja blizu 25 hiljada sredstava Ljekarske komore KS.

"Sutkinja je rekla da je ne mogu tužiti jer nisam predsjednik Ljekarske komore KS, na što sam kazao da je tužim lično zbog kriminala koji se desio. To se mora izvesti na čistac ako ima pravde u ovoj zemlji", rekao je Kulenović.

Kulenović ističe da novi saziv Ljekarske komore KS, koji čine poslušnici direktorice KCUS-a, nema legitimitet ni po svom falsifikovanom statusu.

"Oni su imali sjednicu Skupštine koju su sakrili od javnost. Na njoj su trebali potvrditi zapisnik s fantomske sjednice od 26. januara, ali situacija među tim uplašenim ljudima se promijenila jer 35 njih je diglo ruku protiv usvajanja zapisnika. Oni sada ne mogu odnijeti zapisnik na sud", kazao je Kulenović.

Pita se i kako im je Općinski sud u Sarajevu, tačnije sutkinja Đenana Jovanović, uopće mogla verifikovati Skupštinu Ljekarske komore KS kao udruženje građana bez dostavljenog zapisnika.