Parlament FBiH
73

Tužilaštvo KS provjerava Lidiju Bradaru zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je predmet zbog zapošljavanja pet savjetnika u Domu naroda Parlamenta FBiH koji ne ispunjavaju zakonske propise za imenovanje na te funkcije.

Predmetom je obuhvaćena predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara koja je zaposlila savjetnike bez dovoljnog radnog iskustva, a kojim je samo u periodu od dvije i po godine iz džepa građana FBiH isplaćeno više od 306.000 KM. Iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo kazali su nam da će biti izvršene potrebne provjere.

Predmet je otvoren na osnovu novinarskog teksta koji je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) o tome kako je Bradara prekršila federalne propise, postavivši za savjetnike osobe koje nisu imale potrebnih pet godina radnog iskustva.

Bradara je na prijedlog šefa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Osmana Ćatića (SDA) imenovala Semira Hajduka za savjetnika uprkos tome što Hajduk nije imao nijedan dan radnog staža.

Zanimljiva je informacija da su Ćatić i Hajduk iz Konjica te da se Ćatić pravdao da je Hajduka predložio zbog iskustva koje je stekao radeći u pravosuđu (međutim, prema informacijama iz Doma naroda PFBiH, on nije imao ni dana radnog iskustva).

Drugi slučaj je zapošljavanje Šimuna Hercega s jednom godinom radnog iskustva. Herceg je na mjesto savjetnika došao s jednogodišnjim radnim iskustvom pripravnika u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru. Njegov stric je Nevenko Herceg, član HDZ-a i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Bez radnog iskustva zaposleni su i Slaven Zeljko (11 mjeseci radnog iskustva), Goran Božić (godina radnog iskustva) i Stjepan Dujo (godina radnog iskustva).

Još uvijek nije poznato da li će nezakonito imenovani savjetnici biti suspendovani do okončanja postupka.