BiH
11

Tužilaštvo KS predložilo pritvor za osumnjičene u akciji "Kurir"

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima u akciji "Kurir" Ismetu Hamziću, Esadu Hrvačiću, Samini Skopak, Zaimu Spahoviću i Muameru Piti.

Za svih pet osumnjičenih pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela.

Istovremeno, za osumnjičene Vildanu Ligatu i Selmu Taraniš predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrane kontaktiranja sa svjedocima.

Podsjećamo da su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) prije dva dana prema nalogu Tužilaštva KS izvršili pretrese na deset lokacija u KS te uhapsili sedam osoba.

Navedene osobe su osumnjičene za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

Tereti ih se da su kao organizirana kriminalna grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prijenos vlasništva na blizu 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu korist.