Krivotvorio isprave
0

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor za Josipa Šimića

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo KS predložilo je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jendomjesečnog pritvora za Josipa Šimića kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili u utorak navečer, potvrdila je za Klix.ba Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Šimić je osumnjičen za krivična djela krivotvorenje isprave i lažno predstavljanje.

"Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela", kazala je Bavčić.

Šimić je Tužilaštvu BiH 28. augusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument SIPA-e u kojem stoji da je državna agencija pratila i prisluškivala vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz SIPA-e su se tada oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli da v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Nakon dva dana Šimić je saslušan u prostorijama SIPA-e.