BiH
417

Tužilaštvo KS intenzivno radi: Ispitano 90 osoba u vezi sa slučajem Mahira Rakovca

Piše: M. N.
Tužilaštvo KS intenzivno radi na slučaju smrti 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca te su naglasili da će u ovom slučaju ići do kraja.

Kako je rekla glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS Dalida Burzić, tužiteljica je izašla na uviđaj 14. decembra kada se nesretni slučaj desio i naredila je obdukciju, a prijavu, koju su podnijeli majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović, zaprimili su 5. januara.

"Na početku sam javno rekla da ćemo vrlo ozbiljno izvršiti provjeru strašnih navoda i da ćemo ići do kraja. Dvije tužiteljice rade na ovom predmetu u saradnji s MUP-om KS. Ispitano je 90 svjedoka, naređeno osam vještačenja i napravljeno 50 službenih zabilješki i izvještaja te su poslani zahtjevi FUP-u i MUP-u KS. Samo prema nadležnim institucijama podneseno je 80 zahtjeva", kazala je Burzić na konferenciji za novinare.

Tokom istrage je sarađivano sa sedam osnovnih škola, socijalnim radom, Ministarstvom obrazovanja KS, inspekcijama i drugim ustanovama, a sarađuju i s Tuzlanskim kantonom.

"Izuzete su prepiske s Facebooka, tehnička oprema i druge stvari iz oba kantona. Na ovom slučaju radimo i subotom i nedjeljom", naglasila je Burzić.

Podsjetimo, Mahir Rakovac je 14. decembra 2015. godine izvršio samoubistvo u sarajevskom naselju Dobrinja. Nedugo nakon toga, dječakova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović izašli su u javnost optužbom da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi koju je pohađao do ljeta 2015. godine.