Potpisan sporazum
6

Tužilaštvo KS i Porezna uprava FBiH: Jačamo saradnju u cilju borbe protiv finansijskog kriminala

V. K.
Sporazum potpisan uz prisustvo britanskog ambasadora
Sporazum potpisan uz prisustvo britanskog ambasadora
Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Porezna uprava FBiH danas su u Sarajevu potpisali sporazum o saradnji koji ima za cilj jačanje borbe protiv finansijskog i privrednog kriminala.

Protokol o saradnji između ove dvije institucije potpisali su glavna kantonalna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija i direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Potpisanim Protokolom definisan je način postupanja i komunikacija između Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo sa ciljem što efikasnije saradnje i ostvarivanja boljih rezultata u borbi protiv privrednog i organizovanog kriminala. Ovim Protokolom su jasno precizirane aktivnosti i postupci po kojima će u određenim fazama postupati Porezna uprava i Kantonalno tužilaštvo. Jasno određenje: ko, kad, kako i na koji način izvršava određene aktivnosti imat će za rezultat kvalitetnije procesuiranje krivičnih djela iz oblasti poreza što će doprinositi efikasnijem vođenju krivičnog postupka, sankcionisanju počinilaca takvih djela, ali i preventivno uticati i na sve druge porezne obveznike ukoliko se odluče na nepoštivanje poreznih i drugih zakona.

Protokol je potpisan uz prisustvo i britanskog ambasadora Matthewa Fielda koji je istakao da će ovaj sporazum omogućiti bolju saradnju tužilaca i agencija.

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izjavio je kako se nada da će ovaj Protokol dodatno unaprijediti odnose ove dvije institucije.

"Zahvaljujem se predstavnicima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na čelu sa glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija na dosadašnjoj saradnji i što je Porezna uprava FBiH od strane Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predložena za ovaj projekat. Porezna uprava Federacije BiH se posebno zahvaljuje Britanskoj ambasadi i ambasadoru Matthew Field, na podršci projektu koji je za cilj imao unaprjeđenje saradnje između Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo", rekao je direktor Šerif Isović.

Detalji sa potpisivanja sporazuma
Detalji sa potpisivanja sporazuma

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija smatra da je timski rad Tužilaštva KS sa agencijama za provođenje zakona,  preduvjet za kvalitetnu i efikasnu borbu protiv ove vrste kriminala, koji treba da doprinese boljem ekonomskom i poslovnom ambijentu.

"Zasigurno će ovakva saradnja rezultirati kvalitetnijim istragama, prvenstveno kada je u pitanju zakonito poslovanje privrednih subjekata,  procesuiranje poreznih utaja, te provođenje proaktivnih i finansijskih istraga.  Zahvaljujemo se Britanskoj ambasadi koja već duži niz godina daje podršku pravosudnim institucijama kako bi naši rezultati bili bolji, a time i građanima vratili povjenje u vladavinu prava", istakla je glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sabina Sarajlija.