|

Tužilaštvo KS i dalje vodi istragu o izručenju Alžirske grupe

Tužilaštvo KS i dalje vodi istragu o izručenju Alžirske grupe
0
A
Anadolija
6.12.2013. u 13:44
16
komentara
0

dijeljenja
Tužilaštvo KS i dalje vodi istragu o izručenju Alžirske grupe Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo i dalje radi na obnovljenoj istrazi protiv ministra vanjskih poslova i dopredsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije, bivšeg federalnog ministra unutrašnjih poslova i diplomate Tomislava Limova i više drugih nepoznatih uposlenika Centralnog zatvora i Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su počinili krivično djelo protivpravnog hapšenja pripadnika takozvane "Alžirske grupe" i povrede ravnopravnosti građana, potvrđeno je Anadoliji u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.
''Predmet je vraćen u fazu istrage i radi se na njemu. Dakle, predmet je u istražnoj fazi'', izjavio je Alen Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Istraga za nezakonito hapšenje i izručenje tzv. "Alžirske grupe" u američku bazu Gvantanamo, 2002. godine, ponovo je otvorena početkom januara ove godine, a nakon što je bila obustavljena u aprilu 2010. godine. Nastavak istrage je tražila Nađa Dizdarević, bivša supruga jednog od pripadnika grupe.

Informacija da istraga i dalje traje dolazi nakon što je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u četvrtak saopćilo je da je administracija Baracka Obame deportirala dvojicu alžirskih zatvorenika iz Guantanama na Kubi u Alžir, uprkos njihovom negodovanju i tvrdnjama da bi mogli biti izloženi novom progonu. Među dvojicom oslobođenih iz zatvora na Kubi je i Belkacem Bensayah, koji je pušten nakon što je više od 11 godina proveo u američkom zatvoru.

Nađa Dizdarević, bivša supruga Al-Hadja Boudellea, aktivistica za ljudska prava u BiH i članica Amnesty Internationala, kazala je da je insistirala na ponovnom pokretanju istrage protiv krivaca koji su naredili, kako je kazala, noćnu moru zvanu tzv. "Alžirska grupa". Prema njenim saznanjima, Kantonalno tužilaštvo intenzivno radi na ovom predmetu.

''Ja sam od prvog dana obećavala da će neko za to odgovarati iz samo jednog i jedinog razloga, a to je da se ova priča nikom više ne ponovi, jer se takva praksa nastavlja, što najbolje potvrđuje činjenica da se neke osobe i danas nevine nalaze u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu. Nakon prvobitne obustave istrage, dala sam obećanje da na tome neće završiti i nastavila sam dalje. Novi tužilac Mirsad Šehović je 24. decembra 2012. godine zaprimio te nakon razmatranja spisa zaključio da je moj prigovor osnovan te raniju naredbu o obustavi istrage stavio van snage'', kazala je Dizdarević za AA, dodajući da ponovno pokretanje istrage doživljava kao pobjedu.

Naglasila je da neće odustati od borbe da se na ''optuženičkoj klupi u BiH nađu svi oni koji su učestvovali u uništavanju naših života''.

''To ću raditi ma koliko ta borba teška bila, ma koliko trajala i bez obzira koja se imena na tom spisku na kraju našla. Njihove tvrdnje da  iza ove optužnice stoji politika je suludo jer ja se ne bavim politikom. Moji motivi su drugačiji. Vidite, ja sam trajno označena kao žena teroriste, iako je moj bivši suprug bio nevin. No, moja djeca trpe posljedice zbog toga, već godinama ne mogu da nađem nikakvo zaposlenje, a na razne oglase sam se javljala i javljam. Čak moj brat gubi posao i ne može da nađe novi samo zbog toga što je moj brat. Trajno sam obilježena kao krivac što se borim za ljudska prava, za dostojanstvo, dok se zlotvori uzdignute glave šepure na sve većim foteljama'', kazala je Dizdarević za AA.

Pripadnici tzv. ''Alžirske grupe'' Bensajah Belkasem - Abu Majd, Saber Lahmar - Saber Labar, Boudela Al Hadž - Abu Omar, Mustafa Ait Idr, Lakhdar Boumediene - Al Muntaser i Mohamed Nechele – Sharfuldin uhapšeni su u BiH u oktobru 2001. godine, mjesec dana nakon terorističkog napada na Ameriku, a na osnovu američkih informacija da su uključeni u međunarodnu terorističku mrežu.

U novembru 2001. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH donijelo je rješenje kojim se njima oduzima bh. državljanstvo i protjeruju se iz BiH. 17. januara 2002. godine stavljeni su pod nadzor američkih vlasti i izvedeni iz pritvorske jedinice sarajevskog zatvora nakon čega su transportirani iz Bosne i Hercegovine. Pojedine međunarodne organizacije su izrazile razočaranost nasilnom deportacijom alžirskih državljana u njihovu domovinu od strane američkih vlasti.

Američki federalni sudija Richard Leon naredio je u novembru 2008. godine da petorica Alžiraca, zatvoreni u Guantanamu pod sumnjom da su teroristi, budu pušteni na slobodu. Nakon gotovo sedam godina provedenih u zatvoru u zaljevu Guantanamo na Kubi, zaključeno da američka vlada nije uspjela dokazati navode da su ta petorica ljudi planirala ići u Afganistan kako bi se borili protiv Amerikanaca. Belkacem Bensayah je ostao u zatvoru sve do ovih dana, jer je sudija Leon tada stao na stanovište da je američka vojska uspjela iznijeti dovoljno dokaza protiv njega, ali je sada i on oslobođen.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...