BiH
0

Tužilaštvo KS-a donijelo naredbu o obustavi istrage protiv dr Senke Dinarević-Mesihović

FENA
Nakon provedene istrage 11. juna donijeta je naredba o obustavi istrage u predmetu protiv Senke Dinarević-Mesihović, šefice Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, saopćeno je iz Tužilaštva KS-a.

Protiv dr. Senke Dinarević-Mesihović ovo tužilaštvo donijelo je 15. maja 2007. naredbu za provođenje istrage zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo - teška krivična djela protiv zdravlja ljudi iz člana 240 stav 1. i stav 2. KZFBiH.

Kako se navodi u saopćenju, u istrazi su provedene istražne radnje te saslušani svjedoci. Obavljena su sudsko-medicinska vještačenja i timsko medicinsko vještačenje koje je rađeno u neovisnim medicinskim institucijama izvan Bosne i Hercegovine. Provedene su i ostale istražne radnje za koje se u istrazi pokazala potreba.

"Tužilaštvo u istrazi nije našlo dokaze iz kojih bi proizilazila krivičnopravna odgovornost osumnjičene dr. Senke Dinarević - Mesihović za smrt pet beba. Neovisno od ovoga Tužilaštvo će nastaviti aktivnosti na planu utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti medicinskog osoblja na navedenoj klinici", navodi se u saopćenju što ga je potpisao glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar.