Dvije godine od prijave
34

Tužilaštvo Kantona Sarajevo neće provoditi istragu o smrti Šefika Pašagića

S. Š. U.
Šefik Pašagić (Screenshot: TVN1)
Šefik Pašagić (Screenshot: TVN1)
Epidemiolog dr. Šefik Pašagić preminuo je 5. aprila 2020. godine od posljedica zaraze koronavirusom, a zbog sumnje u nedadekvatno liječenje prijavu je kantonlanom Tužilaštvu podnijela njegova supruga.
Pašagić je preminuo u Klinčkom centru Univerziteta u Sarajevu početkom aprila 2020. godine, nakon komplikacija zaraze koronavirusom.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet kako bi bile izvršene provjere navoda prijave i kako bi se utvrdilo da li u konkrentom slučaju postoje elementi krivičnog djela, no nakon dvije godine donesena je odluka o neprovođenju istrage jer se ne radi o krivičnom djelu neadekvatnog liječenja, javlja TV Sarajevo.

Dr. Pašagić je bio priznati stručnjak, a o tome govori i činjenica da je bio član Svjetske zdravstvene organizacije za Jugoistočnu Evropu i član epidemiološke komore SAD-a i BiH.

Njegova supruga Elna Pašagić nekoliko je puta isticala da je njen suprug vodio zdrav život te da je zdravstveni sistem zakazao jer je morao osigurati medicinsko osoblje koje na pandemiju može odgovoriti svojim iskustvom.