{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo izvodi prvog svjedoka na suđenju Mladiću 25. juna

F
24.5.2012. u 18:01
0
2
Tužilaštvo izvodi prvog svjedoka na suđenju Mladiću 25. juna
0
Tužilaštvo izvodi prvog svjedoka na suđenju Mladiću 25. juna
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Pretresno vijeće danas je zakazalo početak svjedočenja prvog svjedoka tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću za ponedjeljak, 25. juna.
Početak izvođenja dokaza prvobitno je bio zakazan za utorak, 29. maja. U svjetlu činjenice da tužilaštvo nije blagovremeno izvršilo svoju obavezu objelodanjivanja materijala, Pretresno vijeće je zaključilo da je odgađanje početka saslušanja prvog svjedoka tužilaštva opravdano, ali nije smatralo da bi zahtjev odbrane za odgađanjem od šest mjeseci trebao biti prihvaćen, saopćeno je iz ICTY-a.

Donoseći odluku, Vijeće je bilo mišljenja da “neblagovremeno objelodanjivanje materijala (…) ima utjecaj na pripremu odbrane za suđenje. Dosadašnje pripreme odbrane nisu bile uzaludne, ali postoji mogućnost da moraju biti potpomognute dodatnim pretragama i pregledom materijala. Sve ovo zahtijeva dodatno vrijeme. S druge strane, efekt neblagovremenog objelodanjivanja materijala je nekad veoma mali ili nikakav”.

Određujući vremenski period odgađanja koji će odobriti, Vijeće je uzelo u obzir rad koji treba da obave branioci i njihovo pomoćno osoblje zbog neblagovremenog objelodanjivanja materijala od strane tužilaštva.

Vijeće je zaključilo da se priprema odbrane ne obavlja isključivo u pretpretresnoj fazi postupka: “Članovi tima odbrane će nastaviti da pomažu braniocima u sedmicama i mjesecima nakon početka suđenja, uključujući i analizom dokaznog materijala koji će tužilaštvo izvesti u vezi s konkretnim svjedocima”.

Tužilaštvu je naloženo da podnese novi raspored svjedoka za prve svjedoke do 30. maja 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: