Na sjednici Vlade KS
35

Tužilaštvo i policija o ubistvu policajaca: Radimo, u javnost ćemo izaći kad dođe vrijeme

Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Kantonalno tužilaštvo KS, kako je danas izneseno na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, angažovano i predano rade na istrazi ubistva dva pripradnika MUP-a KS.

Današnja sjednica Vlade održana je upravo na ovu temu, a glavna Kantonalna tužiteljica Dalida Burzić naglasila je ovom prilikom da su krivična djela po nepoznatom počiniocu, kao što je ubistvo policajaca, vrlo osjetljiva te da u čitavom procesu, u skladu sa zakonima i nadležnostima svako ima svoju ulogu, nadležnost i zadaću.

"Informacije o toku istrage ne mogu biti prezentirane javnosti. Svi se krećemo i radimo u okvirima svojih ingerencija, a javnosti, kada to bude procijenjeno, informacije neće biti uskraćene", naglasila je tužiteljica Burzić.

Vlada je informisana i o aktivnostima MUP-a KS u dijelu okončanja izrade Akcionog plana u borbi protiv krađa automobila u KS gdje će, kako je naglasio policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović, biti ugrađene dodatne preventivne mjere, od obaveze osvjetljavanja parkinga, njihovog ograđivanja, video nadzora i sl. Prema Vladi će vrlo brzo biti upućen i prikaz okvirnih finansijskih sredstava potrebnih za realizaciju zaključaka Skupštine KS koji tretiraju stvaranja boljih uslova za rad MUP-a KS.

Upravo o poboljšanju tih uslova, u svim njegovim segmentima, Vlada će na osnovu iskazanih potreba nastaviti pružati kadrovsku i materijalnu podršku MUP-u KS i Kantonalnom tužilaštvu.

"Mislim da bi nam prave smjernice djelovanja ponudila jedna sveobuhvatna strategija koja bi tretirala sve segmente koji doprinose sigurnosti društva, od edukativnih sadržaja, preko planskog pristupa organizaciji saobraćaja, parkiranja, nadzora, ulozi građana, policije, pravosudnih organa. Vlada Kantona Sarajevo je odgovorna za sigurnost građana i imovine u ovom Kantonu. U rad provosudnih organa se ne možemo miješati, ali želimo da svi daju maksimum u rješavanju ovog i ostalih slučajeva koji ugrožavaju našu sigurnost", istakao je premijer KS Adem Zolj po okončanju današnje sjednice Vlade KS.